Zdravlje

Sreda, 02.02.2011.

10:31

Novi pomak u lečenju dijabetesa

Neutralizacija dejstva glukagona, hormona koji luči pankreas, omogućilo je da se kod oglednih miševa uklone simptomi dijabetesa, pokazalo je istraživanje grupe naučnika s Univerziteta u Teksasu.

Izvor: B92

Default images

Naučnici su ustanovili da neutralizacijom glukagona, čije je osnovno dejstvo da povećava koncentraciju glukoze u krvi, insulin postaje suvišan i da njegovo odsustvo ne izaziva dijabetes, preneli su elektronski mediji.

Istraživanje je pokazalo da insulin ipak nije, kako se dosad smatralo, "svemoćan" hormon bez koga je život nemoguć. Ono je dovelo do zaključka da organizam bez glukagona nema potrebu za insulinom. Naučnici smatraju da bi se, ukoliko uspeju da se blokiraju dejstvo glukagona kod ljudi, otvorila mogućnost da se smanji ubrizgavanje insulina, pa čak i potpuno ukidanje..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: