Oduzimanje imovine Džajiću i saradnicima

N. B.

01. 02. 2011. u 08:40

Više javno tužilaštvo podnelo zahtev za privremeno oduzimanje imovine Džajića, Cvetkovića, Marinkovića i Stojića

BEOGRAD - Više javno tužilaštvo podnelo je u utorak sudu zahtev za privremeno oduzimanje imovine od Dragana Džajića, Vladimira Cvetkovića, Miloša Marinkovića i Ranka Stojića. Pored toga, tužilaštvo je protiv ove četvorice optuženih donelo rešenje o privremenoj zabrani raspolaganja imovinom do konačne sudske odluke.

Sudija Danko Laušević, koji vodi postupak protiv trojice bivših funkcionera Crvene zvezde i fudbalskog menadžera u utorak je u nastavku glavnog pretresa kazao da još nije dobio predmet, kao i da će po njegovom dobijanju zakazati ročište.

Branilac optuženog Cvetkovića, advokat Sead Spahović u utorak je pre početka glavnog pretresa obavestio sud da je nekoliko radnika Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom pre dva dana presrelo njegovog klijenta na ulici po povratku sa suđenja kako bi mu uručili rešenje tužilaštva.

ZABRANA DO okončanja sudskog postupka pod blokadom će se naći imovina optuženih, koja je bila obuhvaćena finansijskom istragom. Osim kuća i stanova koji se vode na njihova imena, na udaru je i sve ono što se nalazi u vlasništvu članova njihovih porodica.

- Radnici Direkcije su se pravdali da to moraju tako da urade, jer u Palati pravde ne bi mogli, pošto im ne bi dozvolio sudija - kazao je Spahović. - Moram da protestujem zbog takvog načina, jer prepadaju ljude na ulici.

Advokat Aleksandar Lukačević se nadovezao da su Stojiću posle suđenja prišla dva čoveka u hodniku Palate pravde i uručila mu rešenje. Branioci Dragana Džajića istakli su da je ovaj neposredno pre početka davanja odbrane, u ponedeljak, telefonom obavešten da su mu u kući radnici SUP, što je, kako su naglasili, poremetilo njegovu koncentraciju.

Na to je zamenik tužioca Jelena Katić rekla da je tužilaštvo dalo naredbu za uručenje rešenja o privremenoj zabrani raspolaganja imovinom.

Tokom dana u utorak odbrane su izneli Marinković i Stojić koji su negirali da imaju bilo kakve veze sa zloupotrebama za koje su optuženi. Prema tvrdnjama tužilaštva, Marinkoviću se na teret stavljaju malverzacije sa transferima Gorana Drulića i Perice Ognjenovića, a za Stojića je sporan transfer Ivana Dudića.

DUDIĆ SUDIJA Danko Laušević je obavestio zamenika tužioca, optužene i njihove advokate da je dobio podnesak u kojem punomoćnik fudbalera Ivana Dudića moli sud da mu omogući da u ovom postupku ima status oštećenog. Inače, Dudić trenutno ima status svedoka, a da li će ga promeniti, odlučiće tužilaštvo. Dudić smatra da je oštećen prilikom odlaska u portugalsku Benfiku za 500.000 maraka.

- U ime Crvene zvezde sam pregovarao sa Benfikom i sa njima sam zaključio ugovor na sedam miliona maraka za transfer Ivana Dudića - kazao je Stojić. - Na moj račun portugalski klub je uplatio 6,5 miliona maraka koje sam prebacio na Zvezdin račun i zatim sam im izdao potvrdu o preuzimanju na dva miliona maraka iz administrativnih razloga. Tako mi je rečeno. Neću nikoga da teretim. Ako od mene očekujete da teretim Džajića ili Cvetkovića, ja nemam nameru da to radim. Optužen sam i govorim istinu.

Optuženi Marinković je u utorak kazao da nije učestvovao u otvaranju računa fudbalera Gorana Drulića u Komercijalnoj banci, kako tvrdi tužilaštvo.

- Za tako nešto od Drulića nisam dobio ovlašćenje, a nisam učestvovao ni u podizanju novca sa tog računa - rekao je Marinković, nekadašnji sekretar Crvene zvezde. - U Zvezdi je sve rađeno javno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (30)

darko

01.02.2011. 14:18

netreba praviti razliku izmedju kriminalaca,politicara i drugih za koje se utvrdi da su stekli imovinu na nezakonit nacin,ali aki bi se islo do kraja onda tu bi bio veliki spisak za oduzimanje. Srbija mora postati Pravna Drzava gde nece biti nedodirljivih kao i u svim Demokratskim Zemljama.

vladimir

01.02.2011. 14:41

Opste je poznato u kakvom izobilju su ziveli i zive tuzeni Dzajic i Cvetkovic. Otimalo se od Zvezde i sakom i kapom. Nisu imali mere. Samo treba pogledati Dzajiceve kuce u Crnoj Gori i Srbiji, pa ce sve biti jasno....

stanko

01.02.2011. 14:53

a oni koji stvarno kradu ili su krali  ... šta je s njima? Pa da, njih treba pustiti, pošto su grobari...j***m ti državu grobarsku...stiže 5. februar...

pera borin

01.02.2011. 14:55

Postovana redakcijo,to sto ste nabrojali da poseduje Dragan Dzajic i njegovi najblizi je toliko smesno da covek dodje u iskusenje i pocne da urla a ne da se smeje!Pa to svaki nas fizicki radnik na privremenom radu u inostranstvu poseduje,i sto je najgore,od toga nista nikome nije prijavljeno!Niti u zemlji gde se razbio od rada na crno(posle posla i sl.),niti je to sto ima, adekvatno njegovim primanjima i prihodima u zemlji domacina!A ovde se radi o coveku takve slave-on nije bio fizikalac!Tuzno.

BP

01.02.2011. 16:51

@pera borin - Kako nije bio FIZIKALAC? Pa ја ne znam šta su fudbaleri ako nisu - fizikalci? Šljakatori na znoj. Da nisu možda filosofi? A?

nikodije

01.02.2011. 17:08

@pera borin - Pera borin.Hteo bi da znam imena fizickih radnika po inostranstvu koji su se toliko obogatili da imaju toliko vila kao Djajic Cvetkovic ili mozda i ti.Ne zaludjuj srpski narod stara komunjaro.Dosta je bilo toga.Ali od svega toga nece biti nista,jer nasi zakoni jos uvek stite komunisticke lopove.Oni u zatvor sigurno nece ici .Mozda ce im dati nekoliko packi po rukama i to je sve.Ili ce odugovlaciti njihova sudjenja sve dok to po "nasim zakonima"ne zastari"Tako se biti i sa Cecom Raznjatovic .

Akademik

01.02.2011. 14:56

Podrzavam zakon o oduzimanju imovine stecene organizovanim kriminalom kao Legiji i zemunskom klanu, Dzajicu i njegovim pajtasima, ali u svemu tome ima loseg sto se taj Zakon generalizuje pa se i obicnim gradjanima koji uopste nemaju veze sa kriminalom oduzima imovina i svrstavaju se u isti kos i sa Legijom i sa zemunskim klanom i sa Dzajicem i njegovim pajtasima. Dakle, nema razdvajanja oduzete imovine i problem je u tome sto smo po takvom generalizovanju svi Legije, zemunci, Dzajici ......

Dusan Kolakovic

01.02.2011. 14:59

Djaja Je osim direktorske stolice bio vrhunski igrac pa je normalno da je covek pravio pare i investirao na pravo mesto. Takvu legendu Jugoslavenskog fudbala stavljati na optuzenicku klupu je u krajnjem slucaju nepristojno i za Srbiju sramotno. Gonite nevine da bi lopovi sticali vise.Pozdrav iz Canade

zvezdas

01.02.2011. 16:15

Bruka i sramota,pa jel se tako odnosi prema legendi:((Pa Dzajicev transfer u Bastiju je u to vreme bio najveci u Evropi,pa tad je dobio miliom Dolara u to vreme.Pa samo od toga je mogao sve to da kupi,pa neka se stide ovi slavni tuzioci.Ganjaju legendu,takve ljude.Sramota,i bruka.

Milan

01.02.2011. 16:28

Zatvaraju ljude, legende srpskog sporta. Pa, otkup stanova je devedesetih biovise nego povoljan i u ravni sa poklonom. Sramota sta radi krivosudje u ovoj jadnoj, siromasnoj pameti Srbiji.

pera

01.02.2011. 16:37

Sve bi to bilo super,a sta cemo sa njihovim racunima i ko zna sta jos?Pozdravljam ovakav postupak,samo da se istraje u njemu.A sta je sa Terzicem, Zecevicem, Bjekovicem, Curkovicem?

Slobodan

01.02.2011. 17:18

To je ono pravo, kako moze neki Dzajic da ima toliko bogatstvo, kada je bio portir, nije on monistar koji je nagradjen sa 11 milona evra u godini dana od neke banke. Taj Djajic igrao je do duse fudbal uCrvenoj zvezdi iz Mokrina i selljaci su mu dali jednu njivu i to jesunjivo bilo. To treba ispitati.Gospodo, ovo je vise neizdrzivo, vi niste ni svesni sta radite ovom narodu. Uzmite se upamet da ne bude kasno.

Šjore

01.02.2011. 18:00

Mislim da ovome jadnom tužiocu treba proveriti imovinu jer sam siguran da nije srazmerna njegovom primanju.U ovoj zemlji ima na stotine hiljada očiglednih primera u nesrazmeri izmedju primanja i imovine ali njih nediraju jer su mocni.

Draza

01.02.2011. 18:12

Vi sto pricate o nekim demokratskim drzavama nemate sta bulaznite.Kao prvo,nijedna normalna drzava reklo bi se nebi unistavala svoje idole kao ovaj olos u zutom na vlasti.Oni samo znaju da otimaju,nije vazno kako ali da otimaju.Zamislite da jedna Engleska napravi ovakav skandal sa Bobi Caltonom,ja vam tvrdim nezamislivo i pored toga sto i njemu ako vlast hoce moze da zaviri u dzep i nadje neku toboz nepravilnost i nesrazmeru.Tupsoni zavidni i pakosni,groari su na vlasti i to se oseca.

a-ha

01.02.2011. 18:20

Dobro, a kada će isti aršin primeniti i na političare,ministre i ostale koji su se enormno obogatili, a čiji su prihodi i imovina obrnuto proporcionalni osnovnom poslovnom moralu i sposobnostima

Zvezdas

01.02.2011. 18:56

A sta je sa Bjekovicem,zapamtite dobro Zvezdasi pa kad mi dodemo na vlast ondak proganjajte ove grobare,sve se vraca videcete sramota za Srbiju sta rade jednoj legendi,pa najveci kradljivci su ovi nasi politicari prodase i Kosovo i sve ce na kraju sramim se sto sam Srbin !!!!!!!!

LAKI

01.02.2011. 19:39

Tesko mi je da napisem komentar a da ne budem vulgaran u odnosu na danasnju vlas i pravo.Koje pocinje da lici sve vise na ovo evropko ( ZIVIM TAMO),Ona stara (VLAST) gde su se stvarali idoli (koji naravno smetaju) jer su popularniji i pored niza godina i smetaju karizmu ovoj danasnjoj.Sa razlikom sto oni vlast nemaju a ovi danasnji da.Djaic je nasoj zemlji dao SLAVU DOK OVI PROSE PO EVROPSKIM HODNICIMA.A SAD POCINJU CAK I DA OTIMAJU

Raya grobar

01.02.2011. 19:53

Kriminalce u zatvore, ma ko oni bili! Naravno ne zaboravite i nase "drage" politicare, apsane placu za njima!

Zvezdas

01.02.2011. 20:02

Crvena Zvezda je sedamdesetih god. vazila za najbogatiji klub u Evropi ,a Dzajic je i sada na zapadu poznat isto kao i tada , mogao je da igra u bilo koji klub na svetu a sto je izabrao Korziku to samo govori da je imao nabolju finansijsku ponudu , to su objavili vodeci nemacki sportski listovi , a sad trpi najveca ponizenja i maltretiranja od ovih na vlasti koji od halapljivosti i pakosti ce se sami medju sobom podaviti da bi sto vise ugrabili...ova vlast ako odmah ne ode sa Srbijom je gotovo !

Boro Manjaca

01.02.2011. 21:02

Eto vidite sta je podobnost. Savo Milosevic nije bio ni sjenka Dragana Dzajica kao profesionalac.Nije zaradio ni priblizno kao Dajic (srazmerno cenama i primanjima) a ima mnogo veci kapital od Dzajica. Pravilno bi bilo da se i taj covek ispita od kuda mu kapital ali njega stiti DS.

realan

01.02.2011. 23:16

@Boro Manjaca - Boro,pa Savo je imao nekoliko milionskih ugovora kao igrac,a Dzaja nije imao nijedan!Slazem se da je sramota da se ovo resava jako selektivno i da se sudi samo Dzaji i Cveletu, ali je sramota i da takve legende bezocno kradu!!!!Bjeka i Zeka su ocigledno bili puno obazriviji,a da ne spominjem Toleta i bratiju koja godinama ocigledno pere novac preko fudbalskih klubova...

sasa

02.02.2011. 12:05

@Boro Manjaca - ti si 100% l*d.Pa u vreme kad je igrao Dzajic transferi su bili smejurija u poredjenju sa ovim danas.Verovatno je Savo samo od prelaska u Vilu zaradio vise nego Dzajic tokom cele karijere(ne zato sto je bolji igrac),iz prostog razloga sto pre 40 godina nije bilo toliko novca u fudbalu.A poprilicno sam siguran da je Savin transfer u Parmu bio ogroman,tako da ne pricas o necemu sto ne razumes

deda

01.02.2011. 21:04

Ovo prelazi sve granice, nemam rijeci, samo dokle ce "ovce" (pardon narod) ovo vise trpiti??? Muka mi je od ove Srbije i od ove vlasti, odoh zaista da se ispovracam, lose mi je........stvarno ne mogu vise da ovo citam, pa dokle braco???

Veteran

01.02.2011. 22:14

Dzajic jeste Zvezdina legenda,i kao igrac i kasnije kao direktor i predsednik,ali isti taj Dzajic je Zvezdu financijski unistio.Zlatna generacija iz 90/91 je 92/93 kompletno prodata za tadasnjih 60 miliona maraka(zvanicno),bez Piksija(prodat Marseju za 15 miliona,90 godine).Rekordan transfer u tadasnjoj YU je bio Mihajlovicev iz Vose u Zvezdu za milion maraka 89.Od leta 92.3 godine nismo igrali u Evropi zbog sankcija,klub je trosio jos manje para.I taj period treba da obuhvati optuznica.

riberacke

01.02.2011. 22:57

kakva je to logika prodaju igracha i onda na njihov racun legne lova i onda ga prebacuju na zvezdin account pa ko je tu lud lopovi na robiju i tacka pa bio i moj tata...

lemi

01.02.2011. 23:09

Ej narode, od nekoga mora da krene, pa ko god da je, ajde samo da se izdrzi na tom putu. Dzajic i slicni njemu su uvek imali privilegovan zivot, naravno zbog svojih zasluga i popularnosti tako da nisu bas neke stvari mogli da sagledaju realno i tu se onda moze svasta uraditi....

Sonja

02.02.2011. 13:03

Kako se Dzajicev slucaj resava tako brzo a Cecin se vuce vec 7-8 godina iako se ona tereti za vecu proneveru.