Petak, 28.01.2011.

16:47

Boru Kontiću uručen "Jug Grizelj"

Sarajevskom novinaru Boru Kontiću je uručena novinarska nagrada Jug Grizelj, za dokumentarni film "Godine koje su pojeli lavovi".

Izvor: B92, FoNet

Default images

Dokumentarac govori o ratnim zbivanjima u bivšoj Jugoslaviji i ponašanju i izveštavanju medija u to doba.

Predsednik žirija Velimir Ćurgus je, obrazlažući odluku, ocenio da je i 20 godina posle u većini medija primetno potpuno odsustvo društvene i profesionalne svesti o onom što se desilo i da Kontićev film govori o tome.

"Ovde je reč i o zaboravu i o sposobnosti pamćenja – koliko je zaborav selektivan, a pamćenje neselektivno", istakao je on.

Ćurgus je ukazao da su postojali ljudi, službe i organizacije koji su se prevashodno trudili da istaknu mračnu stranu "onih drugih", kako u Srbiji, tako i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu, i da su bili svesni šta rade.

On je kao primer naveo informaciju iz 1992. godine da "Srbe u Sarajevu bacaju u kaveze kao hranu lavovima", koja je i poslužila kao inspiracija za naslov Kontićevog filma.

"Ćutanje o onom što se dešavalo u novinarstvu devedesetih godina nije samo bekstvo od suočavanja sa prošlošću, nego i opasno srljanje u budućnost", upozorio je Ćurgus.

Nagrada Jug Grizelj, koju su 1992. ustanovili porodica poznatog novinara i kolumniste i njegovi prijatelju, dodeljuje se za najviša dostignuća u istraživačkom novinarstvu, u službi razvijanja prijateljstva među ljudima i uklanjanja granica među narodima. Kontić je prvi novinar koji je dobio nagradu, a da nije iz Srbije.

Kontić je prvi novinar koji je dobio nagradu, a da nije iz Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: