Posle objavljivanja nominacija za 83. dodelu Oskara, koja će se održati 27. februara, činjenica da je britanska drama „Kraljev govor“ dobila najviše šansi za osvajanje najprestižnije nagrade, nije nikoga iznenadila. „Kraljev govor“ je dobio 12 nominacija, film braće Koen „Čovek zvani hrabrost“ je drugi sa deset nominacija, a iza njih slede „Društvena mreža“ i SF hit „Početak“ sa po osam, „Borac“ ima sedam, „127 sati“ šest, „Priča o igračkama 3“ i „Crni labud“ po pet, a „Winter’s Bone“ i „Deca su dobro“ četiri. Najprijatnije iznenađenje je upravo nezavisni film „Winter’s Bone“ koji je zaradio samo 6 miliona dolara u bioskopima, i upravo je objavljen kao DVD.

„Prosto vam se zavrti u glavi kada čujete vesti“, rekao je Kolin Firt, glumac u „Kraljevom govoru“ (dobitnik Zlatnog globusa ovog meseca za rolu monarha), koji se našalio da mu je karijera zabeležila vrtoglav uspon od prošlogodišnje nominacije za Oskara. Iako je bilo ocena da će najviše nominacija dobiti „Društvena mreža“, naročito posle osvajanja četiri Zlatna globusa, analitičari napominju da bi britanski „Kraljev govor“ mogao bolje da prođe na dodeli Oskara jer „više odgovara“ ukusu preko 6.000 članova Akademije filmskih nauka i umetnosti.

Među zanimljivostima vezanim za nominacije je i činjenica da po prvi put od 2001. godine niti jedan crni glumac nije u trci za Oskarom, ali je zato Havijer Bardem („Biutiful“) postao prvi čovek sa španskog govornog područja koji je u trci za titulu najboljeg glumca.

Činjenica da među rediteljima nema Kristofera Nolana, iako njegov „Početak“ ima osam nominacija, možda je i najveće iznenađenje (kompozitor Hans Cimer koji je radio muziku za njegov film kaže da je Nolan „pokraden“), kao i to što „Zlatokosa i lopov“ nisu uspeli da se probiju u kategoriji najbolji animirani film, kao i što „Čekajući Supermena“ nema u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma. S druge strane, ima daleko više preskočenih „manjih“ kandidata kao što je „Tron: Legat“ od koga se očekivalo da se nađe u trci za najbolje vizuelne efekte, ali i da Daft Punk za rad na muzici za ovaj SF nastavak dobiju svoju šansu u borbi za Oskara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari