Egipat: Vlada zabranila sve proteste

M. Z. R.

26. 01. 2011. u 08:28

Egipatska vlada saopštila u sredu da neće dozvoliti bilo kakve proteste i da će demonstranti biti uhapšeni. U Kairu okupljeni rasterani vodenim topovima i suzavcem

SPECIJALCI su suzavcem i vodenim topovima razbili demonstracije u Kairu u sredu rano ujutro, posle dana obeleženog masovnim protestima protiv vlade i predsednika Hosnija Mubaraka koji je na tom položaju 30 godina.

Prema najnovijim zvaničnim podacima, troje demonstranata i policajac poginuli su u neredima, u Kairu i u Suecu. Vlasti su u sredu zapretile da neće tolerisati nasilje i da će sprečiti javna okupljanja, protestne mitinge i marševe.

Tako se talas protesta u Severnoj Africi i na Bliskom istoku - izazvan siromaštvom, nezaposlenošću i visokim cenama hrane kao i autoritarnom vladavinom tamošnjih režima - posle Alžira, Tunisa, Jemena i Jordana, proširio sada i na Egipat.

TALAS OVOG meseca do protesta je došlo u Alžiru, poginule su dve osobe, u Jordanu gde je u prestonici Amanu 5.000 građana zahtevalo ostavku premijera, i u Jemenu gde je više od 50 demonstranata privedeno, a manji protesti su zabeleženi i u Sudanu i Omanu.

Inspirisano ustankom u Tunisu, hiljade demonstranata je tokom demonstracija izvikivalo parole protiv Mubaraka i gađalo policiju kamenicama. Ulične borbe izbile su usled napora snaga reda da rasteraju demonstrante okupljene ispred zgrade parlamenta.

Rasplamsavanju nemira, koncentraciji i izlivu gneva na ulice prestonice Kaira, ali i Sueca i Ismailije, kumovala je društvena mreža na Internetu “Fejsbuk”, gde su organizatori prvobitno postavili obaveštenje da pokreću protest protiv “torture, siromaštva, korupcije i nezaposlenosti”, i da će skup označiti “početak kraja”. Na ulicama Kaira pojavilo se više ljudi nego što su očekivali. Demonstranti su se probili do Trga Tahrir kraj parlamenta.

Kako javlja Bi-Bi-Si, srdžba 15.000 okupljenih (što i nije impozantna brojka za dvadesetomilionski grad) bila je usmerena prema šefu države. Vikali su “dole Mubarak”, tražeći njegovu ostavku. Oko jedan posle ponoći, policija je napala trg, potiskujući demonstrante ka okolnim ulicama.

Saveznik Kaira, Vašington, u sredu je saopštenjem pozvao egipatske vlasti “da ima više sluha za težnje stanovništva i da poštuje demokratska prava”:

Ton saopštenja Bele kuće neuobičajeno je čvrst, a saopštenje je izdato nekoliko sati posle govora američkog predsednika Baraka Obame o stanju američke nacije, u kome je pomenuo i Tunis i rekao da se tamo “volja naroda pokazala jačom od stiska jednog diktatora”. Obama je u govoru takođe naglasio da je SAD solidarna sa tuniskim narodom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Mico

26.01.2011. 23:11

@raja - Tumbanje je vec pocelo - samo Srpski politicari to ne osecaju!I ne samo Srpski - nego i EU Rajh politicari - jos uvek misle da slavenski narod moze da zivi bez svoje drzave!

Darko LO

26.01.2011. 15:24

U Srbiji se ceka prolece.....Priroda se budi i narod se budi pa da vidimo sta kako dalje...Ovako vise ne ide.....

nesa inzenjer

26.01.2011. 18:55

Kuda li ćeš ti da bežiš, Mubarače naš, kad na tebe dođe red?