Delegacije samo na redovnim sednicama

S. S. R.

25. 01. 2011. u 20:57

Naše delegacije idu samo na redovne sednice međunarodnih tela. Ako ne odu, čak se i ne raspituju o donetim zaključcima

GREŠKU u delegaciji srpskih poslanika pri Savetu Evrope, koja nas je umalo koštala učešća na zasedanju i raspravi o izveštaju Dika Martija, u Skupštini pravdaju - štednjom. Predsednik parlamenta Slavica Đukić-Dejanović objašnjava za ”Novosti” da naši predstavnici zbog nedostatka novca ne putuju na sve sastanke u međunarodnim organizacijama i da zato nisu obavešteni o novinama.

- Neposredno pred put u Strazbur saznali smo za novo pravilo da u timu svake zemlje mora da bude barem jedna žena i da ne ispunjavamo taj kriterijum - kaže Đukić-Dejanović. - Pisala sam predsedniku SE, obavestila ga da ćemo u martu izmeniti tim. Među zamenicima članova delegacije imamo četiri žene i neka od njih će postati stalni član.

Međutim, niko u Skupštini ne ume da objasni zašto se šef delegacije pri SE Dragoljub Mićunović, koji nije bio u Strazburu 12. novembra, kada je doneta rezolucija o novom sastavu delegacija, bar nije raspitao šta se događalo u komitetu. Ili, zašto nije na sajtu SE pogledao nove vesti. Jer, rezolucija je ”okačena” čim je usvojena. To su znali svi osim predstavnika Srbije, Crne Gore i San Marina.

Inače, Skupština ima delegacije u deset međunarodnih organizacija - OEBS, SE, NATO, Zapadnoevropska, Interparlamentarna i Unija pravoslavlja, Crnomorska ekonomska saradnja... Zbog štednje, nepisano je pravilo da se putuje samo na redovna zasedanja koja se održavaju dvaput godišnje. Ipak, važne odluke donose se na sednicama komiteta, na koje naši poslanici ne idu, ali se očigledno i ne raspitaju kod kolega kakvi su zaključci doneti.

NOSI VEST U BRISEL

PREDSEDNIK Đukić-Dejanović u sredu je u poseti Evropskom parlamentu, na poziv predsednika EP Jiržija Buzeka. Ona će govoriti o saradnji skupština u regionu i o evropskom putu Srbije. Odneće i vesti da će parlament uskoro ukinuti blanko ostavke poslanika, što EU odavno od nas traži.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije