"Ispunjavamo sve preporuke Haga"

Nedoumice o oceni Tribunala o saradnji Srbije biće razjašnjene u februaru kada će Serž Bramerc posetiti Beograd, kaže zamenik specijalnog tužioca Bruno Vekarić.

Izvor: B92

Subota, 22.01.2011.

14:53

Default images

Specijalno tužilaštvo za ratne zločine je u stalnom kontaktu s glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom, kaže on.

Vekarić je rekao da se sve Bramercove preporuke ispunjavaju i da su njegovi predstavnici u Akcionom timu za lociranje i hapšenje preostale dvojice haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Sa Bramercom smo u stalnom kontaktu, ispunjavamo sve preporuke koje on sugeriše, a eventualne nedoumice razjasnićemo u februaru, kada se očekuje njegov dolazak u Beograd", rekao je Vekarić.

Iz Bramercove kancelarije saopšteno je ranije da se "od Srbije očekuje da intenzivira napore u potrazi za optuženima".

Bramerc je prošle sedmice govorio u Spoljnopolitičkom komitetu Evropske komisije i tom prilikom izneo mnoge konkretne primedbe na rad srpskih službi koje tragaju za preostalom dvojicom haških optuženika.

Glavni tužilac je tada najavio i da će njegov naredni junski izveštaj o saradnji Srbije s Tribunalom biti negativan ukoliko saradnja ne bude unapređena.

Da njegovo strpljenje ima granice i da ima sve manje razumevanja za Srbiji, glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc preneo je evropskim parlamentarcima. Kako prenose mediji, Bramerc je u razgovoru su poslanicima Evropskog parlamenta, koji je bio zatvoren za javnost, izneo niz konkretnih primedaba na račun srpskih službi koje tragaju za preostalom dvojicom optuženika, Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.

Potraga za preostalim optuženicima je i dalje problematična i od Srbije se očekuje da "intenzivira napore u potrazi za optuženima". Čulo se i da će njegov naredni junski izveštaj biti negativan, ukoliko saradnja ne bude unapređena.

Direktor Kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović kaže da je previše rano da bi se govorilo o tome kakav će biti junski izveštaj Bramerca.

"Ono čega smo svesni i kroz ranije izveštaje i kroz neposredne kontakte koje imamo sa Bramercom je njegovo nezadovoljstvo zbog potrage za optuženima", rekao je Ignjatović.

On je, međutim, dodao da veći deo saradnje predstavlja onaj drugi neatraktivni, tehnički deo, koji se sastoji u pristupu dokumentima, svedocima i arhivama, gde je održan nivo saradnje, koja je, prema ranijoj Bramercovoj oceni, "veoma dobra".

"Siguran sam da će taj nivo saradnje biti održan i ubuduće", kazao je Ignjatović.

Begunci jesu važna tema, ali bi bilo savim "pogrešno celokupnu saradnju Srbije sa Tribunalom svoditi na hapšenje Ratka Mladića", rekao je on, ne želeći pri tom, kako je dodao, da na bilo koji način minimalizuje značaj tog pitanja.

Šef vladine Kancelarije za saradnju s Tribunalom je podsetio da je Srbija do sada Hagu izručila 43 optuženika i da su preostala još dvojica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: