Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio je da se povlači s mesta lidera Laburističke stranke i da će osnovati novu partiju. Barak će stupiti na čelo parlamentarne frakcije Nezavisnost, koju će činiti još četiri laburističkih poslanika. Dopisnici ocenjuju da će Barakov potez ojačati desničarsku koaliciju premijera Benjamina Netanjahua, pošto će Barakova partija ostati u vladi. Laburisti tek treba da odluče da li da će izaći iz koalicije zbog Netanjahuovih politike u vezi s mirovnim procesom na Bliskom istoku.


Međutim, Barak je svojom iznenadnom inicijativom doveo u pitanje tu odluku koja je trebalo da bude doneta sledećeg meseca, navodi Bi-Bi-Si. Na taj način pokazao je da još veruje da je Netanjahu iskren kada je reč o težnjama da se uspostavi mir s Palestincima. Mirovni pregovori su propali krajem prošle godine pošto je Izrael odbio da zamrzne izgradnju naselja na Zapadnoj obali.

– Nova stranka će biti centristička, cionistička i demokratska – rekao je Barak. U Laburističkoj partiji, koja je stožer izraelske vladajuće koalicije, tenzije traju mesecima. Jedan partijski zvaničnik je rekao da će se četvoro parlamentaraca iz redova laburista priključiti Barakovoj novoj partiji.

Izraelske TV i radio stanice su prenele da su ministar poljoprivrede Šalom Simčon i zamenik ministra odbrane Matan Vilnaj među onima koji će se priključiti partiji Nezavisnost. Izraelski vojni radio je saopštio da je Netanjahu obećao da će dozvoliti ministru odbrane i dvojici visokih partijskih zvaničnika da ostanu na svojim ministarskim pozicijama. Analitičari navode da postoji velika verovatnoća da preostalih osam članova Laburističke partije, političari koji se zalažu za obnovu mirovnih pregovora, izađu iz vlade. Nakon njihovog odlaska Netanjahu bi ostao sa 66 poslanika u parlamentu koji ukupno ima 120 poslaničkih mesta, što bi bila manja ali stabilna većina.

Izraelski mediji podsećaju da podele unutar partija u Izraelu i stvaranje frakcija nisu neoubičajene. Tako je 2005. tadašnji izraelski premijer Arijel Šaron napustio konzervativni Likud i osnovao Kadimu sa članovima dotadašnje partije i laburistima.

Ostavke ministara

Tel Aviv – Izraelski ministar zadužen za socijalnu politiku Isak Hercog i ministar za manjine Avišaj Braverman iz Laburističke partije podneli su juče ostavke, pošto je ministar odbrane Ehud Barak najavio formiranje nove partije. Hercog je izrazio nadu da će i dva preostala ministra iz Laburističke partije levog centra slediti njegov put. Hercog je, objašnjavajući ostavku, naglasio važnost očuvanja jedinstva partije i donošenja odluke o datumu novih partijskih izbora. Tanjug

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari