31. oktobar  2008. 15.55  | Izvor:

Liberalni vizni režim - nagodinu

BEOGRAD - Ministar policije Ivica Dačić izrazio je očekivanje da će Srbija do sredine naredne godine imati potpuno liberalizovan vizni režim i dodao da je MUP intenzivirao aktivnosti na ispunjenju svih zacrtanih obaveza Srbije na putu evropskih integracija.

Na konferenciji za novinare povodom 100 dana rada tog ministarstva i Vlade Srbije, Dačić je istakao da su preduzeti neophodni koraci ka približavanju Srbije "beloj šengen listi" i liberalizaciji viznog režima za građane Srbije.

Ministar je naveo da je u procesu približavanja Srbije EU jedan od najvažnijih koraka usaglašavanje zakonskih propisa sa evropskim standardima i da su u tom cilju usvojeni Zakon o zaštiti državne granice i Zakon o strancima.

"Uz već usvojene zakone o azilu i putnim ispravama potpuna liberalizacija viznog režima može se očekivati do sredine 2009. godine", istakao je Dačić.

Protokoli koji nas približavaju

Prema njegovim rečima, približavanje evropskoj zajednici ostvareno je i potpisivanjem Sporazuma o strateškoj saradnji MUP-a Srbije sa evropskom policijom (Evropol) sredinom septembra, čime je, objasnio je Dačić, stvoren pravni okvir za jačanje saradnje Srbije sa svim državama članicama te organizacije u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i prekograničnog kriminala.

"Značajan korak na tom planu takođe je učinjen i zakjučivanjem Protokola o saradnji u borbi protiv kriminala sa Rumunijom i Bugarskom", rekao je on i podsetio da se taj protokol odnosi pre svega na borbu protiv prekograničnog kriminala - krijumčarenje droge, cigareta, trgovine ljudima...

Kriminal ne poznaje granice

Ministar je rekao da je potpisan i Sporazum o bilateralnoj saradnji sa Grčkom, najavivši da će u decembru isti takav dokument biti potpisan i sa Italijom.

"Srpska policija je danas veliki faktor stabilnosti u regionu, jer su na našu inicijativu potpisani ti sporazumi", rekao je Dačić i dodao da organizovani kriminal ne poznaje granice, ni političke, niti bilo koje druge.

On je istakao da se protiv organizovanog, a posebno prekograničnog kriminala, moraju zajednički boriti sve policije u regionu putem saradnje i razmene podataka.