Tunis: Srpski turisti bezbedni

E. V. N.

15. 01. 2011. u 11:23

Naši turisti i radnici su dobro i za sada nema evakuacije iz te države, izjavila srpska ambasadorka Milica Čubrilo- Filipović

SRBIJA za sada neće evakuisati svoje građane iz Tunisa. Iako je veći broj država izvukao svoje državljane, većina Srba ne želi da napusti Tunis. U zemlji zahvaćenoj talasom protesta i nasilja trenutno boravi 100 turista i 50 građevinskih radnika i svi su na sigurnom.

Ovo je u subotu potvrdila i ambasador Srbije Milica Čubrilo-Filipović, naglasivši da su svi građani Srbije dobro i da su bezbedni.

- Većina turista iz Srbije ne želi da se vrati - kaže Čubrilo-Filipović. - Trenutno razmatramo kako ćemo da organizujemo povratak onih koji, ipak, žele da se vrate kući. Razmišljamo da li je bolje da dođu u grad Tunis ili da ostanu bliže aerodromu u Monastiru. Oni su bezbedni u svakom slučaju, a neki od njih su promenili hotele.

NE REAGUJU SRBIJA je do sada samo jednom naredila vanrednu evakuaciju svojih građana. To se dogodilo zbog problema sa agencijom „Fantazija turs“, a putnici su 2004. vraćeni iz Turske. Čak ni u slučaju revolucije u Bangkoku, svinjskog gripa u Meksiku, požara u Grčkoj ili bombi u Egiptu država nije učestvovala u izvlačenju svojih turista. Čak su i tela stradalih u saobraćajnoj nesreći u egipatskom Luksoru u Srbiju vraćena redovnim čarter letovima.

Najbliži evakuaciji trenutno su naši radnici angažovani na gradilištima preduzeća „Hidrotehnika“. Da li će oni krenuti ka kuću, međutim, još uvek nije poznato. Ambasada Srbije sa rukovodstvom ove kompanije pregovara o izvlačenju naših radnika. Na jedno od gradilišta sa našim radnicima u noći između petka i subote upali su demonstranti i odneli cisternu sa naftom. U neredima niko od naših radnika nije povređen.

Naše Ministarstvo spoljnih poslova preporučilo je građanima Srbije da zbog složene bezbednosne situacije u Tunisu u narednom periodu ne putuju u ovu zemlju. Svim državljanima Srbije koji su trenutno tamo, kako je saopšteno, predstavnici Ambasade i Konzulata Srbije biće na raspolaganju za svaku vrstu pomoći. Srbima u ovoj afričkoj zemlji preporučeno je da se pridržavaju mera bezbednosti i da izbegavaju proteste i javna okupljanja.

U agenciji „Kontiki“, preko koje je u Tunis otputovalo 55 putnika iz naše zemlje, kažu da samo malobrojni turisti žele da se vrate u Srbiju.

- Svega devet naših putnika izjasnilo se da hoće da napuste Tunis - kaže Milica Žarković iz ove agencije. - Oni su bezbedni u svojim hotelima i ne preti im opasnost. Smešteni su u Port el Kantui, Susu i Hamametu.

O NEMIRIMA i situaciji u Tunisu pročitajte OVDE

I turisti agencije „Argus turs“ su na sigurnom i još uvek nisu doneli odluku o povratku kući. Kako nam je objasnio Aleksandar Vučković iz ove agencije, grupa od šestoro putnika, prema planu puta, trebalo bi da se u sredu vrati kući.

- Ako budu želeli da doputuju ranije, to ćemo im omogućiti - napominje Vučković.

HAOS I DALJE U TUNISU i dalje vlada haos. Kako ističe naša ambasadorka u ovoj zemlji Milica Čubrilo-Filipović, kontrolu nad situacijom pokušava da uspostava vojska, boreći se sa naoružanim frakcijama koje su na strani bivšeg predsednika.
- Narod se organizuje sa motkama i noževima i pokušava da se odbrani od pljačkaša i raznih bandi - navodi ambasadorka. - U haosu koji je nastao pušteni su i zatvorenici, a zatvor u Monastiru je izgoreo.

Ukoliko država naloži evakuaciju, turisti bi iz Tunisa najlakše mogli da budu vraćeni vanrednim letom koji bi organizovala država. Po povratku, novac potrošen na troškove leta (najviše do 20.000 evra), bio bi pokriven iz državnog budžeta. Postoji, međutim, i mogućnost aktiviranja polisa putnog osiguranja putnika. Takva je bar bila praksa i do sada.

Prema informacijama kojima raspolaže beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ za sada nema najava o vanrednim letovima, kojima bi se srpski turisti iz Tunisa vratili u Beograd. Takođe, ni letovi na redovnim linijama za sada nisu otkazani.

Inače, saobraćaj između Tunisa i Beograda odvija se dva puta nedeljno, utorkom leti „Tunis er“ (linija do glavnom grada Tunisa), a četvrtkom „Jat ervejz“ (Monastir). Prošle nedelje otputovalo je oko stotitu srpskih turista. Zahtev za njihov povratak vanrednim letom „Jatu“ nije dostavljen, kažu u nacionalnoj aviokompaniji.

Kako saznajemo na beogradskom aerodromu, nebo nad državom Tunis nije bilo zatvoreno.

************************************************

TURISTIČKE AGENCIJE IZ ZAPADNE EVROPE RAZLIČITO REAGUJU NA KRIZU U TUNISUTURISTIČKE agencije iz zapadne Evrope različito su pristupile tuniskoj krizi. Neke na sve načine pokušavaju da vrate svoje turiste koji su se odmarali ovoj zemlji, dok su druge odlučile da ih ostave u Tunisu, ali da ne šalju nove.

Letovi su uglavnom anulirani, pa to predstavlja veliku teškoću u organizaciji povratka. Poznata kompanija „Tomas Kuk“ ipak je vratila iz Tunisa 1.800 Britanaca i Iraca i 500 Belgijanaca.

Mnoge zemlje su istovremeno savetovale svojim građanima da ne putuju u Tunis, dok su aviokompanije „Lufthazna, „Er Frans“ ili „Alitalija“ privremeno ukinule letove ka ovoj zemlji. S druge strane, filijala „Er Fransa-KLM“, „Transavia“, odlučila je da održi svoje letove za Monastir i Đerbu tokom vikenda, pre svega da bi se omogućio povratak turista.

Povratak francuskih turista iz Tunisa potrajaće nekoliko dana, zbog nedovoljnog broja aviona i letova, ali i zbog poštovanja policijskog časa. U Tunisu se u vreme smene režima nalazilo oko 8.000 francuskih građana.

Turoperateri ističu da su gosti bezbedni u hotelima. I pored toga, hiljadu nemačkih turista očekivalo je u subotu povratak iz Tunisa, uglavnom s aeorodroma u Monastiru i Đerbi. Biće vraćeni u Hanover, Frankfurt, Minhen, Nirnberg i Štutgart. U petak uveče, vratilo se oko 250 turista u Diseldorf, Berlin, kao i u glavni grad Austrije Beč. Tokom vikenda, očekivao se povratak oko 2.000 Nemaca.

S druge strane, turistička kompanija TUI je odlučila da ne vraća svoje turiste, ali je, onima koji to ipak žele, na raspolaganje stavila avion.

„Džet er“, sa svoje strane, iz Tunisa vraća još hiljadu Belgijanaca, u šest letova, u subotu i nedelju. ( Goran ČVOROVIĆ)






Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Тика

15.01.2011. 16:03

Како некоме може да се допада овакав ужас !?! Стварно има болесних, па можда су у том затвору били обични "прекршајци", а не некакви тешки кримоси?