Svima pravo na zdravstvenu knjižicu

Republički zavod za zdravstveno osiguranje početkom novembra na adrese svih domaćinstava u Srbiji slaće informator o pravima na zdravstveno osiguranje za sve

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2008.

13:04

Default images

Veliki broj građana Srbije bio je u situaciji da plati zdravstvenu uslugu ili lek koji ne bi trebalo da plati. Zbog toga je Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) odštampao tri miliona informatora i tako započeo kampanju o informisanju građana o njihovim pravima na zdravstveno osiguranje, a kako kažu u RZZO, to pravo imaju svi građani.

Direktorka RZZO-a Svetlana Vukajlović rekla je na konferenciji za novinare da građani koji ostvaruju prihode obavezno plaćaju zdravstveno osiguranje, dok za one bez prihoda to radi država.

Većini građana se makar jednom dogodilo da dosta novca izdvoje za terapiju, a tek kasnije saznaju da je ona na "pozitivnoj listi" i da je troškove trebalo da pokrije Fond Zavoda za zdravstveno osiguranje.

"Dešava se da ljudi bez knjižice, kao hitni slučajevi, budu dovedeni u situaciju da im zdravstvena ustanova traži da plate, a svi hitni slučajevi treba da budu na teret budžeta", podseća Vukajlovićeva.

Poruka prvog informatora RZZO-a biće da pravo na overenu zdravstvenu knjižicu imaju - svi.

"Naravno da je važno da svi građani ostvare pravo na zdravstvenu knjižicu, a nakon toga ćemo ih informisati i na pravo na oslobađanje od participacije, kao i o obavezi da je plaćaju, šta je to što treba da plaćaju, o pravu na lekove i o svim drugim pravima", objašnjava Vukajlovićeva.

Vukajlovićeva je dodala da uglavnom građani bez prihoda ne znaju da imaju pravo na osiguranu zdravstvenu zaštitu, isto kao i nezaposleni i ugrožene kategorije koje nisu ostvarile svoje pravo uplaćivanjem doprinosa - deca, trudnice i stariji od 65 godina.

Prema propisima, te kategorije su, za razliku od ostalih, oslobođene i plaćanja stomatoloških usluga.

Prema rečima direktorke, previd zakonodavca je što osobe bez prihoda nisu oslobođene plaćanja stomatoloških usluga. "Izmene tog dela Zakona o zdravstvenom osiguranju će zbog toga biti među prvim predlozima", kazala je Vukajlovićeva.

Ona je rekla i da će RZZO obezbediti zdravstvene knjižice za 65 penzionera koji zbog međudržavnog spora nisu ostvarili pravo na penziju u Crnoj Gori, koja je trebalo da im obezbedi i zdravstveno osiguranje.

Pripremljeni informatori sadrže i informaciju o prestanku važenja starog obrasca zdravstvene knjižice, koji do kraja ove godine svi treba da zamene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: