Širi se epidemija malih boginja u leskovačkom selu Brestovac koja je proglašena krajem minule godine, potvrdili su u Zavodu za javno zdravlje u Leskovcu. Trenutno je od ove bolesti obolelo 34 lica, uglavnom školskog uzrasta, i to u romskom naselju ovoga sela. Pet osoba je na lečenju na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Leskovcu.


Među obolelima najviše je dece školskog urasta jer nisu na vreme vakcinisana, a šest lica uzrasta između 20 i 25 godina, takođe iz romskog naselja, nikada nisu ni bila vakcinisana.

– Interesovanje za vakcinaciju dece je u početku bilo veoma skromno, a sada je odziv zadovoljavajući, jer je angažovan medijator romske nacionalnosti, koji obilazi domaćinstva u tom delu sela – kaže Jadranka Krasić, načelnica Centra za kontrolu i prevenciju Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu.

U Leskovcu je takođe registrovana jedna osoba romske nacionalnosti iz naselja „Slavko Zlatanović“ sa simptomima malih boginja. Ako sumnje budu opravdane, narednih dana se može očekivati da epidemija malih boginja bude proglašena u najvećem romskom naselju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari