Pušenje štetno za mentalno zdravlje

Tri nova američka istraživanja o cigaretama pokazuju da je pušenje štetno ne samo po fizičko zdravlje, već da može dovesti i do duboke depresije.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 13.01.2011.

13:24

Default images

Američka ministarka zdravlja Regina Benjamin nadavno je izdala saopštenje o uticaju pušenja na ljudsko telo u celini, prenosi "Glas Amerike".

U izveštaju je zaključeno da su negativne posledice duvana na zdravlje trenutne, kaže doktorka Benjamin i precizira da duvanski dim ulazi u krvotok brzo i oštećuje svaki organ.

Čak i povremeno pušenje, kazala je ona, ili udisanje tuđeg dima, može dovesti do ozbiljne bolesti ili smrti.

Samo jedna cigareta, ili izloženost tuđem pušenju, može izazvati srčani udar, piše u izveštaju. Doktorka Benjamin savetuje da oni koji pokušavaju da prestanu da puše ne odustaju od tih napora. Pušenje cigareta je uobičajeno u vojsci, u ratnim zonama. Vojni veterani koji pate od posttraumatskog stresa, često u duvanu traže spas.

Profesor Majls Mekfajl i doktor Andrej Sakson iz Vojne bolnice u Sijetlu su objavili studiju posle testiranja 900 vojnih veterana.

Doktori su polovinu vojnika lečili od posttraumatskog stresa, ujedno pokušavajući da ih odviknu od pušenja, a drugu polovinu samo od stresa.

Veterani koji su lečeni i od stresa i od pušenja su u dvostruko većem broju odustali od cigareta, rezultat je studije. Istraživanja na Univerzitetu "Braun" su pokazala da prestanak pušenja u stvari usrećuje ljude.

Praćeno je više od 200 pušača koji su želeli da prestanu da puše. Data im je specijalna nalepnica protiv nikotina, savetovanje i dogovoren datum prestanka. Učesnici u studiji su podvrgnuti standardnom testu na depresiju pre i posle prestanka pušenja.

Oni koji su prestali da puše imali su vrlo male nivoe depresije. Nasuprot njima, oni koji su prestali, pa opet počeli da puše bili su boljeg raspoloženja kad nisu pušili, a depresivniji kada su ponovno počeli.

Doktori sa Univerziteta "Braun" tvrde da su ljudi raspoloženiji ako ne puše. Nadaju se da će ovo istraživanje podstaćii ljude da prestanu da puše, posebno kada shvate da prestanak može voditi srećnijem i zdravijem životu, prenosi američki radio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: