Jedina svetlost u mračnom tunelu sumornih privrednih podataka sa juga Srbije u prošloj godini je rast izvoza za 16 procenata, pa tako njegova novčana vrednost iznosi blizu 170 miliona dolara, od čega su kolektivi iz sedam opština Pčinjskog okruga u tome učestvovali sa preko 100 miliona dinara.


– Ipak treba realno kazati da je u odnosu na državni prosek, industrijska proizvodnja u 13 opština dva okruga manja za 1,4 odsto. Od sedamnaest prerađivačkih privrednih grana u oblasti industrije u većini imamo pad proizvodnje. Tako proizvodnja celuloze i papira beleži pad od blizu 70 procenata, dok je u oblasti izrade predmeta od drveta, izuzev nameštaja, proizvodnja manja za 24 procenta – kaže za Danas predsednik Republičke privredne komore Leskovac Goran Jović.

Iako raspolaže sa najnižim budžetom od svih regionalnih komora u Srbiji, RPK Leskovac je u prošloj godini imala „živu diplomatsku aktivnost“ u regionu. Jović koji je od novinara trpeo često kritike zbog putovanja po zemljama regiona, ipak je uspeo da uspostavi konkretne oblike saradnje sa srodnim institucijama u Grčkoj, Turskoj, Bugarskoj. Organizovana je i uspešna prezentacija slovenačkog primera industrijske zone. I sam često suočen sa činjenicom da je neka vrsta „selektora najsiromašnijih“, Jović ne odustaje od namere da se regionalna saradnja unapredi.

– Ciljna tačka su zemlje regiona i tu naši privrednici imaju najveću šansu za izvozne poslove. Naša ciljna tačka u 2011. godini je da uspostavimo konkretnu saradnju sa Albanijom. U tome imamo podršku Privredne komore Srbije i naše ambasade u Tirani, pa očekujem da sredinom godine delegacija privrednika sa juga Srbije poseti Tiranu – precizira Jović. On ukazuje i na činjenicu da je uprkos daljini, tržište Rusije u pogledu plasmana prehrambenih proizvoda izuzetno perspektivno ukoliko se obezbedi kontinuitet i kvalitet u isporuci voća i povrća.

– Ne treba ignorisati činjenicu da našu konkurentnost uvek možemo da izmerimo u saradnji sa zemljama EU. Tu pre svega mislim na tržišta Nemačke, Austrije i Italije – kaže Jović.

– Konkretno, u poseti su nam bili predstavnici nemačke kompanije „Ampersande“ koja je zainteresovana za uvoz poljoprivrednih proizvoda, u prvom redu krompira, luka, šargarepe, jabuka i krušaka sa područja juga Srbije. Ova kompanija bavi se snabdevanjem hipermarketa u Nemačkoj voćem i povrćem i tu je mogućnost konkretne saradnje – navodi Jović.

Ključnu tačku za bolje privredne pokazatelje čelni čovek RPK Leskovac vidi u poljoprivrednoj proizvodnji, ali po sasvim novim principima.

– Neophodno je da se radi na realizaciji strateškog projekta udruživanja proizvođača u zadruge i klastere jer samo tako se obezbeđuje potreban nivo kvaliteta i količina koje od nas traže potencijalni kupci – kaže Jović.

Nezaposlenost

U prošloj godini posao je na jugu Srbije dobilo 5.000 lica, ali to je kap nade u odnosu na činjenicu da na posao, prema podacima RPK Leskovac, čeka 62.440 lica. Samo iz opštine Trgovište prošle godine je 130 lica otišlo trbuhom za kruhom u veće gradove centralne Srbije, a slična je situacija i u Preševu, Bujanovcu.

Statistika i stvarnost

– U odnosu na republički prosek zarada od oko 31.000 dinara, mi na jugu Srbije smo u minusu, bar onom prosečnom, za oko 9.000 dinara, jer se prosek u 13 opština kreće oko 21.000 dinara. No, to je statistika, koja je sasvim drugačija kada imamo podatak da zaposleni u Vladičinom Hanu primaju oko 10.000 dinara, a na posao čeka preko šest hiljada radno sposobnih – navodi Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari