Sreda, 12.01.2011.

17:23

Obami ponovo raste popularnost

Podrška predsedniku SAD Baraku Obami ponovo je dostigla 50 odsto, prvi put od juna prošle godine, i to najviše zahvaljujući poboljšanju ekonomske situacije.

Izvor: Tanjug

Default images

"S poboljšanjem ekonomije i administraciji je bolje", izjavio je anketar Ipsosa Klif Jang.

"Rezultati pokazuju da će predsedniku biti teško, ali ne i nemoguće da ostvari planove koje je zacrtao", rekao je on.

Ovo je dobrodošla vest u trenutku kada su demokrate izgubile većinu u Predsedničkom domu i prinuđene da traže kompromis sa republikancima koji su ojačali posle novembarskih izbora, na pola predsedničkog mandata.

Zajednička anketa Rojtersa i agencije Ipsos, sprovedena od 7. do 10 januara, pokazuje da su nezavisni birači, koji su napustili demokrate na izborima 2. novembra i koji su Obami potrebni da dobije drugi mandat 2012. godine, spremni da preispitaju svoj stav.

Od nezavisnih birača, 50 odsto podržava Obamu, ali najveći skok zabeležen je u podršci njegovih demokrata, od kojih 77 odsto smatra da predsednik dobro obavlja svoj posao.

Amerikanci od predsednika žele da se ubuduće usredsredi na smanjenje duga i potrošnje, prenosi Rojters.

Anketa pokazuje da je 71 odsto Amerikanaca protiv povećanja zaduženosti i da su mnogi za smanjenje vojnog budžeta i pomoći inostranstvu.

Za razliku od toga, samo 20-23 odsto smatra da treba smanjiti socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

Anketa je sprovedena telefonski na uzorku od 1.021 čoveka, od kojih su 780 registrovani birači, uključujući 451 demokratu, 388 republikanaca i 182 nezavisna birača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: