Srbija nije oaza bez korupcije

U Srbiji visoka politička korupcija nije procesuriana, jer politička nomenklatura sprečava delovanje antikorupcijskih tela, kažu u Transparentnosti Srbija.

Izvor: B92

Sreda, 12.01.2011.

12:04

Default images

Predsednik te organizacije Vladimir Goati kaže da Srbija „svakako nije neka oaza u kojoj nema političke korupcije“.

„Imamo samo potragu na nekom mikro nivou, koja je i dovela do saznanja o prosvetnoj, naftnoj, putnoj, ili raznim drugim mafijama“, ističe Goati za Dojče vele.

On dodaje da su „oni ljudi koji omogućavaju poslovanje tih mafija i koji im otvaraju prostor za delovanje, izvan osuda“.

„Čini mi se da je to u ovom momentu velika slabost Srbije, koju ćemo vrlo brzo skupo platiti kada se budemo svrstali u red ozbiljnih kandidata za članstvo u Evropskoj uniji“, kaže predsednik „Transparentnosti Srbija“.

Tokom proteklih meseci region Zapadnog Balkana su potresale mnogobrojne političko-privredne afere.

Pojedine države su, delom samostalno, a možda i uz neki pritisak sa strane, uspevale da u razotkrivanju korupcionaških afera stignu i do najviših krugova države.

Član Saveta za borbu protiv korupcije Stjepan Gredelj kaže za Dojče vele da je Srbija u proseku regiona kada je reč o korupciji.

„Naravno da u Srbiji postoji korupcija. Postoji li država u kojoj je vlast ovako loša, postoji li država u kojoj neke stvari još uvek nisu razotkrivene, pa da možemo reći da tu nema korupcije? Korupcije ima svuda. Korupcija uglavnom znači prljavštinu države i državne uprave. Prema tome, možemo li reći da u Srbiji nema prljavštine u državnoj upravi? Ne možemo“, smatra Gredelj.

Ceo tekst o političkoj korupciji u Srbiji koji je pripremio Dojče vele možete pročitati na našoj stranici Štampa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: