Srbija

Sreda, 12.01.2011.

11:02

Petrović: Dve kritične godine

Najvažniji zadatak Vlade Srbije je da u narednih pet godina smanji budžetski deficit i zato će najveći izazov biti ova i sledeća godina, smatra Pavle Petrović.

Izvor: Danas

Default images

„Fiskalna pravila propisuju da sa prošlogodišnjeg deficita od skoro pet odsto BDP moramo da dođemo na jedan odsto u 2015. kao i da osiguramo da javni dug bude ispod 45 odsto BDP-a“, objašnjava Petrović.

Ovo je ipak, kako dodaje, predizborna godina i budžetski deficit od 4,1 odsto ne bi smeo da bude probijen, a već u 2012. morao bi da padne ispod 3,5 odsto BDP-a. „Jedan od glavnih uslova za postizanje cilja jeste da plate i penzije u naredne dve godine rastu upola sporije od BDP-a“, kaže on.

Prema Petrovićevim rečima, najveći izazovi biće da se sve to stavi na noge i da bude evidentno da se pravila sprovode odnosno da dobije kredibilitet.

„Ako imate kredibilitet onda imate smanjeni rizik zemlje, a to znači jeftiniji i veći priliv kapitala i sve to jedno drugo vuče u pozitivnom pravcu“, kaže Pavle Petrović, profesor Ekonomskog fakulteta koga je predsednik Boris Tadić predložio na mesto predsednika Fiskalnog saveta koji će uskoro početi sa radom.

On smatra da fiskalna pravila ne bi trebalo da se menjaju i objašnjava da je odluka Vlade Srbije da fiskalna pravila promeni već posle mesec dana zbog indeksacije plata i penzija bila izuzetak.

„Postojao je veliki pritisak da se sa povećanjem plata i penzija počne već u januaru, na šta je pristao i MMF, ali je sada moralo da se izbegne da povećanje bude za pun iznos inflacije pa je smanjeno na dva odsto. Mislim da se ubuduće pravila neće menjati i u širem kontekstu to ne bi valjalo“, smatra profesor Ekonomskog fakulteta.

Kako dodaje, zakon o budžetskom sistemu sadrži osnovne elemente i Fiskalni savet je potreban da daje detaljne interpretacije pravila. Ako bi eventualne promene išle u pravcu da se odustane od smanjivanja deficita i napuštanja te ideje to ne bi bilo dobro.

Fiskalni savet će, kada bude izabran, razmatrati budžet za 2011, kaže Petrović i dodaje da prve indikacije pokazuju da je budžet u skladu sa dogovorom sa MMF-om i da je deficit od 4,1 odsto BDP-a u skladu sa fiskalnim pravilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

3 h

Aktuelno

Kada će odzvoniti preskupim kvadratima?

Stambena kriza u grupi velikih ekonomija otežaće povećanje ponude cenovno dostupnog stambenog prostora u idućim godinama i vlade moraju preduzeti odlučnije mere kako bi rešile problem, pokazala je Rojtersova anketa među stručnjacima za sektor nekretnina.

14:53

1.6.2024.

1 d

Podeli: