Gde je korupcija, nema investitora

Vrednost stranih direktnih investicija u Srbiji u 2011. biće oko tri milijarde evra, ocenio je srpski ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević.

Izvor: B92

Sreda, 12.01.2011.

10:06

Default images

On je rekao i da bi ta količina svežeg novca trebalo stimulativno da deluje na smirivanje dinara i na predvidivost ukupnog ambijenta za poslovno privređivanje u Srbiji.

Istovremeno Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije dostavio je predsedniku Borisu Tadiću pismo s konkretnim primerima korupcije s kojom su se suočili strani investitori.

Savet je takođe zatražio i sastanak s Tadićem povodom mnogobrojnih problema stranih investitora u zemlji

Ekonomski novinar Milan Ćulibrk, komentarišući za B92 procenu ministra Milosavljevića o tri milijarde evra od investicija u 2011, podseća da su se slične procene čule i početkom prošle godine, ali se ispostavilo da je umesto 3 ili 5, u Srbiju ušlo svega oko milijardu evra.
Slobodan Milosavljeviæ (Tanjug)
„To je neznatno, kap u moru potreba, da bi Srbija imala bilo kakav održiv ekonomski razvoj. Nama su u narednom periodu potrebne bar dve, tri milijarde evra godišnje. Problem je u tome što gosodin Milosavljević u te tri milijarde verovatno računa i milijardu i 400 miliona od prodaje 'Telekoma', jer to se prodaje jednom, a ne nekoliko puta“, ističe Ćulibrk.

On procenjuje da će Srbija imati najviše oko milijardu i po evra od stranih investicija, ali i dodaje da je problem što rezultat prodaje "Telekoma Srbija" neće biti otvaranje novih radnih mesta, već njihovo gašenje.

„Novi vlasnici će, verovatno, kao i svi ostali, posle privatizacije, racionalizovati proizvodnju i smanjiti broj zaposlenih. Tako da, male su šanse da toliko novca uđe u Srbiju, a i ako uđe biće to zbog prodaje ’porodičnog srebra’“, kaže Ćulibrk.

On kaže da su, ne samo Savet za borbu protiv korupcije, nego i brojni nezavisni ekonomisti i analitičari, kao i regulatorna tela, pa i sama Evropska komisija, upozorili na veliki stepen korupcije, a Srbija je po svim istraživanjima na vrhu korumpiranih zemalja.

„Problem je ovde što se isti slučajevi provlače već desetak godina i nikada ni jedan državni organ nije sve do kraja ispitao“, kaže on i dodaje da je nerealno govriti da će strani investitori doći i uložiti u Srbiju, sve dok se takvi problemi ne reše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: