Počela sezona prehlada

Sezona prehlada je počela, pa čekaonice u beogradskim domovima zdravlja vrve od pacijenata.

Izvor: B92

Sreda, 12.01.2011.

00:47

Default images

Lekarka u domu zdravlja "Stari grad" Vesna Janjušević kaže da je broj pacijenata uobičajen za ovo doba godine i da se većina žali na respiratorne infekcije i simptome gripa.

"Uglavnom se na prehladu žali radno aktivno stanovništvo u nekoj dobnoj grupi od 30. do 63. godine", rekla je doktorka Janjušević.

"Za razliku od tog uzrasta, došlo je do smanjenja broja obolelih u uzrastu od 0 do 4 godine, od 15. do 19. godine, što je verovatno posledica ovih raspusta, novogodišnjih praznika i toga što deca nisu išla u vrtić i školu", dodaje ona.

"Najvažnija prevencija kod gripa je vakcinacija, pa ja pozivam naše sugrađane da dođu da se vakcinišu, posebno one koji su oboleli od hroničnih bolesti, a za sve druge važe ista pravila: izbegavanje svih skupova gde je veliki broj prisutnih i to naročito kod radno aktivnog stanovništva", savetuje Janjuševićeva.

Lekari savetuju pacijentima unošenje što više tečnosti, prirodnih sokova, čajeva i supa i prirodnog vitamina "C", koji se nalazi u agrumima, kako bi ojačali imuni sistem i odbrambenu funkciju organizma, kao i često provetravanje prostorija u kojima borave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: