Hotel „Jugoslavija“, jedan od najboljih primera novobeogradske moderne arhitekture, čeka rekonstrukciju, vrednu između 120 i 150 miliona evra, posle koje će postati deo jednog od najcenjenijih luksuznih hotelijerskih brendova na svetu „Kempinski“.


Osim kompletne obnove hotelskih kapaciteta, investitor će izgraditi i dodatni trgovinski centar i stambeno – poslovnu kulu od 33 sprata, a sve prema projektu poznatog arhitekte Gorana Vojvodića. Ako dozvole budu dobijene u prvom kvartalu 2011. godine, očekuje se da će kompleks hotela „Jugoslavija“ biti pušten u rad do 2013. godine.

Novi hotel „Jugoslavija” će imati 258 soba, umesto postojećih 500, što znači da će kapacitet praktično biti prepolovljen, u korist kvaliteta. Sobe će imati najmanje 40 kvadratnih metara, a apartmani će biti veličine od 85 do 170, odnosno 260 kvadratnih metara, koliko će imati predsednički apartman.

U sklopu hotela biće otvoreni fitnes centri i ekskluzivni restorani na prizemnom nivou, ali i na najvišoj etaži zbog fantastične panorame koja se odatle pruža. Eksluzivni trgovinski centar i stambena kula od 33 sprata su dizajnirani prema najvišim svetskim standardima i upotpuniće kompleks koji će po mnogo čemu biti jedinstven na Balkanu.

Novi kompleks hotela „Jugoslavija” imaće ukupno više od 150.000 kvadratnih metara uključujući i podzemni parking za oko 1400 vozila. Biće otvoreno i 1200 novih radnih mesta. Lanac hotela „Kempinski“ vlasnik je i operater međunarodnog portfolia koji čine 62 hotela. Samo u Evropi se nalazi devet hotela na prestižnoj listi „Vodeći hoteli sveta“.

Hotel „Jugoslavija“ će renoviranjem vratiti stari sjaj, dok će Beograd stati rame uz rame sa svetskim prestonicama u oblasti hotelske industrije.

Posao za preko 1000 ljudi

Arhitekta Goran Vojvodić kaže da će hotel biti jedinstven u gradu ne samo po svom vlasniku nego i po arhitekturi, kao i da će biti svojevrstan reper i prepoznatljiv objekat na mapi Beograda.

– Beograd će se postaviti u samu elitu hotelijerstva i privući klijente koji posećuju destinacije koje mogu zadovoljiti njihove kriterijume, postaviće normative u strukturi, pa će i ostali težiti da se izdignu zbog borbe za tržište, a uposliće i preko 1.000 ljudi. Slobodno se može reći da će investicija lokacije sa kazinom, koji već posluje, dostići i 200 miliona evra, što je možda i najveća investicija u zemlji, tako da svi vide potrebu za ovakvim objektom u gradu – rekao je Vojvodić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari