Priboj, varoš na Limu

Na jugozapadu Srbije, na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine smestio se Priboj, a na samo četiri kilometra od grada u dolini reke Lim (sa obe njegove strane), Pribojska Banja. Varoš je bila poznata još u srednjem veku kao tvrđava na levoj obali Lima, na brdu Mali Bić i zvala se Jagat. Danas su od nje ostali samo ostaci.

Autorka: Dragica Bajić
Izvor: Politika

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.10.2008.

14:54

Default images

Priboj je od davnina izrazito trgovačko mesto, a intenzivan privredni i ekonomski razvoj doživljava otvaranjem fabrike automobila. Poznato je da još u praistoriji na lokalitetu Jarmovac postojao rudnik bakra (trenutno su intenzivna iskopavanja).

U starom delu grada, u kući Stevovića, smešten je Zavičajni muzej. U njemu su legati Nadežde Nade Vitorović i dr Vujice Jevđevića. U centru Banje je i manastir Sveti Nikola iz 11. veka u kome je 1974. godine otkrivena riznica neprocenjive vrednosti, zakopana krajem 17. veka.

Tu su i hram Vaskrsenja Hristovog, Manastir u Mažićima, crkva Sv. cara Lazara i crkva posvećena Svetom Arhangelu Mihailu, koju je podigao Mehmed-paša Sokolović u pomen na svoju majku i dve džamije.

Pribojska banja

Lekovitost banje bila je poznata još starim Rimljanima i narodu srednjevekovne Srbije. Bila je svratište mnogih putnika i karavana jer se nalazila na glavnom putu koji je vodio iz Bosne za Carigrad. U doba Nemanjića ovde je postojala uređena bolnica u kojoj je i sveti Sava lečio obolele noge. U narodu postoji predanje da se u ovoj banji izlečio kralj Uroš, sin Stefana Prvovenčanog, koji je imao kožnu bolest.

Stara turska kupatila potvrđuju da su lekovite vode koristili i Turci dok su vladali ovim krajevima. U Banji postoje dva kupatila, staro sa jednim bazenom i novije sa tri bazena i više termomineralnih izvora, sa stalnom temperaturom vode od 37 stepeni. U okviru rehabilitacionog centra su odeljenja za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju sa bazenima i kadama. Banjska voda se koristi kao pomoćno sredstvo kod svih oblika reumatizma, oboljenja perifernog nervnog sistema, svih oblika posttraumatskih stanja, oboljenja kičme, periferne cirkulacije, ginekoloških oboljenja i kožnih oboljenja. Pijenjem vode leče se oboljenja digestivnog i urinarnog trakta.

Glavni vodotok je reka Lim koja je u narodu poznata kao „zelena reka”. Uzvodno od Priboja je živopisno veštačko jezero Potpeć. Lim obiluje raznovrsnom ribom, pa je idealan za zadovoljenje ribolovačkih strasti (pastrmka, mladica, lipljen, smuđ, som i druge).

Oni koje vole avanturu mogu da se pridruže ljubiteljima raftinga. Pribojska sela su izuzetno atraktivna za izlete i boravak u prirodi. Tako su destinacije Bučje i Krnjača poznati po starim seoskim kolibama, katunima, starim oblicima vršidbe konjima, svežem vazduhu, bogatstvu flore i faune, prirodnoj i zdravoj hrani (nadaleko su čuveni kajmak i sir, kao i jaretina ispod sača). Prirodni kuriozitet je lednička pećina u Krnjači, slapovi Bučevke, reka ponornica i kanjon Sutjeske. Ovde se organizuju pešačke ture i staze zdravlja.

Šumovite padine planina bogate su krznatom divljači: zec, lisica, vuk, divlja svinja, jazavac, kuna, a čest gost je i medved. Lov na divljač se odvija u okviru lovišta „Javorje”, a smeštaj lovaca je u lovačkom domu na Lisjoj steni gde su izuzetni uslovi i za izlete, zimske sportove i rekreaciju.

Smeštaj se može pronaći u hotelu Lim, RH Centru u Banji, u motelu Koran, apartmanima Tajna i etno-selu Gaj u Banji, gde u restoranima možete probati specijalitete ovog kraja. Ovde možete po nešto i kupiti od proizvoda ženskih vrednih ruku (udruženje Most), ali se snabdeti i zimnicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: