EU perspektiva za Srbiju

Mađarska je na svečanosti u Budimpešti od Belgije preuzela predsedavanje EU i založila se za integraciju Srbije.

Mađarska je na svečanosti u Budimpešti od Belgije preuzela predsedavanje EU i založila se za integraciju Srbije. Iv Leterm, belgijski premijer, pozdravio je program predsedavanja Mađarske, navodeći da je ekonomskim rastom i otvaranjem radnih mesta moguće izgraditi jaku Evropu.

"Podržavamo članstvo Hrvatske u Evropskoj uniji, članstvo Rumunije i Bugarske u šengenskoj zoni, kao i otvaranje jasne evropske perspektive za Srbiju", izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Mađarskoj je uspešno predsedavanja Evropskom unijom poželela visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja se sastala sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Janošom Martonjijem u Budimpešti.

Ona je napomenula da u EU nije slučaj da 27 država članica govori jednim glasom, već da 27 različitih glasova izriče jedinstvenu poruku.

"Blisko sam sarađivala sa ministrom Martonjijem od trenutka kada je odlučeno da Mađarska preuzme ulogu predsedavajućeg Evropskoj uniji. Posebno smo razmatrali pitanja bezbednosti i odbrane", rekla je ona.

Prvi zadaci severnih suseda Srbije kao predsedavajuće Uniji biće pregovori o nuklearnom programu Irana u Istanbulu, program nazvan "istočno partnerstvo", kao i posredovanje u rešenju pitanje podele Sudana.

  • EU Perspektiva

    10.01.2011 15:12
    NEMA !!!

    Bogu hvala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".