Četvrtak, 06.01.2011.

19:09

Praznik mira i ljubavi

Patrijarh Irinej je čestitao vernicima praznik i u božićnoj poslanici podsetio da je Božić praznik mira i ljubavi, praštanja i mirenja, sloge i jedinstva.

Izvor: FoNet

Default images

Pravu meru istinske ljubavi u braku, porodici i društvu uopšte, ocenjuje patrijarh, predstavlja prisustvo Boga i božje ljubavi u ljudima, ističe srpski patrijarh.

Bez Boga kao ljubavi, čovečja ljubav gubi svoju meru, svodi na biološku ravan, ocenio je poglavar srpske crkve

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej upozorio je u božićnoj poslanici da što je manje Boga i božje ljubavi u ljudima, to je manje ljubavi u ljudskim odnosima, to je manje istinske ljubavi u braku, porodici i društvu. Bez Boga kao ljubavi, čovečja ljubav gubi svoje merilo i svoju meru. Ona se svodi na biološku ravan, na samoživost, na obogotvorenje telesne pohote, hedonizam postaje vrhovna ljudska vrednost, rekao je patrijarh Irinej u poslanici koju upućuje u ime svih arhijereja SPC.

Patrijarh Irinej opominje da su "ljudi našeg doba upravo na tom putu obogotvorenja pohote tela i telesnog mudrovanja" i dodaje:"A kad god je neko ljudsko društvo u istoriji kretalo tim putem, ono se neminovno nalazilo u predvorju svoje katastrofe i pred propašću svoje civilizacije".

Prema rečima patrijarha, stavljanje hedonizma na pijedestal božanstva postaje uzrok masovnog čedomorstva i njegovog ozakonjenja, nezapamćenog u istoriji čovečanstva.

Ne predstavlja li ozakonjenje abortusa zapravo obogotvorenje samoživosti i egoizma koje, u krajnjoj liniji, vodi raščovečenju čoveka, čovekovom stremljenju smrti i ništavilu? Ko ubija Boga u sebi i dete u majčinoj utrobi, uništava samoga sebe, ugrožava samo najdublje tkanje i neprolazni smisao života, istakao je poglavar SPC.

Šta je drugo sida, kaže patrijarh Irinej, ako ne, u najviše slučajeva, posledica obesvećenja svetinje braka i zloupotreba polnosti i polne ljubavi, a veoma često i posledica njihovih protivprirodne upotrebe? Patrijarh upozorava da savremena sredstva masovne komunikacije, pored dobara koje donose čovečanstvu, bivaju zloupotrebljena i "namesto da budu izvor čovekovog prosvetljenja, preobraženja i ozdravljenja, u opasnosti su da se pretvore u pomračilište i trovačnicu ljudske svesti i savesti".

Svođenje čoveka na nagonsko, raspaljivanje slikom, rečju, igrom i muzikom čovekovih slepih instikata, propagiranje nasilja, zla i surovosti, ne vodi li sve to porobljavanju čoveka umesto njegovoj slobodi, umnožavanju zločina među ljudima umesto umnožavanju dobra i dobrote, jačanju samoljublja umesto istinske ljubavi?, naveo je patrijarh.

Tu se, prema njegovim rečima, sve podređuje beslovesnom nagonu i profitu, trgovini; sve postaje roba za prodaju: Bog i čovek, otac i majka, očinstvo i materinstvo, dete i otadžbina. Patrijarh Irinej naveo je u poslanici da je odnos mnogih i premnogih moćnika prema pravu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji na život, slobodu i budućnost najteži primer nepoštovanja prava.

Strašni zločin trgovanja organima nevinih srpskih žrtava mržnje i terora odvijao se uz ravnodušno, u mnogim slučajevima saučesničko ćutanje predstavnika međunarodne zajednice, a oni su i te kako znali šta se stvarno dešava "na terenu", ističe patrijarh Irinej.

Ali istina i božja pravda uvek imaju poslednju reč. To nam jemči rođenje Hristovo, to već osećamo i znamo, poručio je on.

Patrijarh Irinej je pozvao vernike da žive i delaju u duhu nepokolebive vernosti svojoj majci Crkvi, njenom jedinstvu, vekovnom poretku i odlukama njenih najviših i jedino nadležnih jerarhijskih tela.

Takođe, patrijarh poručuje vernicima da ne dozvole da ikog od njih "zbunjuju neistine i zavode grube klevete pojedinaca i grupica koje, vođene svojim sektarškim zabludama, svesno ili nesvesno služeći naprijateljima Crkve i vere Hristove, pokušavaju da ospore duhovni autoritet Crkve i njene zakonite jerarhije i da ga zamene lažnim autoritetom samoproglašenih vođa".

Radujući se Bogu i Božiću i proslavljajući Hrista Bogomladenca kao "jedino novo pod suncem", zapevajmo svi, jednim srcem i jednom dušom, pesmu pastira i anđela:"Slava na visini Bogu, a na zemlji mir, među ljudima dobra volja! Mir božji - Hristos se rodi!", čestitao je Božić patrijarh Irinej u poslanici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

13 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: