Jedan ubod protiv pet bolesti

B. RADIVOJEVIĆ

05. 01. 2011. u 20:57

Novosti saznaju - Završena radna verzija Pravilnika o obaveznoj vakcinaciji. Predloženo uvođenje skupljih kombinovanih, viševalentnih vakcina

AKO se u praksu pretoči upravo završena radna verzija Nacrta pravilnika o imunizaciji, deca u Srbiji primaće manje obaveznih „boca“ nego do sada, vakcinisaće se savremenijim vakcinama, a obavezna imunizacija će kasu zdravstvenog osiguranja koštati više.

Zamena pojedinačnih kombinovanim, viševalentnim, i zamena „živih“ novijim „mrtvim“ vakcinama glavne su novine predviđene Nacrtom novog pravilnika o imunizaciji - saznaju „Novosti“ u Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

- Vakcinacija će i prema ovom predlogu biti obavezna protiv 10 bolesti - kaže dr Goranka Lončarević, šef Odseka za imunizaciju u Institutu „Batut“. - To su dečja paraliza, difterija, tetanus, veliki kašalj, male boginje rubeola, zauške, bolesti izazvane hemofilus influencom B, hepatitis B, i tuberkuloza. Novina je predlog da se uvede kombinovana petovalentna vakcina, koja štiti od pet bolesti - difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilusa influence B i dečje paralize.

“PREPORUČENE“
Stručnjaci se još dvoume da li da neke vakcine, kao što je ona protiv oboljenja izazvanih streptokokom pneumonija, uvrste među obavezne ili među „preporučene“. Iako su iskustva sveta sa ovom vakcinom pozitivna, kod nas će verovatno biti u grupi „preporučenih“, zbog finansijskih ograničenja. Dr Lončarević kaže da bi to bilo prelazno rešenje, ali da u suštini nije dobro, jer će bez zaštite ostati potomci siromašnih.

Vakcine protiv hepatitisa B i BSŽ bi ostale pojedinačne, a MMR vakcina protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, i ubuduće bi se davala deci između 12. i 15. meseca života.

Dr Lončarević kaže da i među članovima radne grupe ima još puno dilema i nedoumica, koje bi trebalo da se razreše tokom javne rasprave koja će u sekcijama Srpskog lekarskog društva, zavodima i institutima početi krajem meseca. Potom će konačan predlog biti upućen Ministarstvu zdravlja, a po dobijanju saglasnosti i Vladi Srbije.

- Još je ostalo nedorečeno šta ćemo sa vakcinacijom u privatnim ordinacijama - objašnjava dr Lončarević. - Činjenica je da je za privatnike to neprofitabilna usluga. Po zakonu, međutim, imaju pravo da vakcinišu. Ako im se ta mogućnost ostavi, insistiraćemo da oni nabavljaju vakcine na centralnom tenderu, jer je to i sigurnije i jeftinije, ali i da se pojača kontrola kako bi privatnici ispunili svoju zakonsku obavezu da prijavljuju vakcinaciju, što sada, uglavnom, ne rade.

Radnom verzijom nacrta pravilnika predviđeno je i formiranje elektronskog registra o imunizaciji.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije