Automobili

Sreda, 05.01.2011.

09:23

Tata Motors: Voda kao gorivo

Verujete li da automobil može ići na vodu? Iz kompanije Tata toliko veruju u to da će uložiti 15 miliona kako bi ideju sproveli u delo.

Izvor: B92

Default images

Prvo su napravili najjeftiniji automobil na svetu, a sada planiraju investiciju od 15 miliona dolara u projekat koji će omogućiti da automobili umesto benzina koriste vodu.

Taj projekat trebalo bi da vodi i razvija Massachusetts Institute of Technology, a glavna okupacija će biti istraživanje novih mogućnosti za dobijanje i korišćenje vodonika iz vode.

"San kompanije Tata Motors je proizvodnja automobila koji kao gorivo koriste vodu. Deo projekta je razvijanje prototipa, koji će iz tople vode proizvoditi vodonik kao gorivo za automobil", piše u saopštenju ove kompanije.

Takođe, u saopštenju se navodi da je cilj kompanije da razvije cenovno dostupno vozilo koje će kao gorivo koristiti samo vodu, jer bi se time značajno smanjili troškovi održavanja i prevoza. To bi bio ekološki i veoma ekonomičan automobil.

"Voda i vodonik, kao alternativni izvor energije, pomoći će u smanjivanju efekta staklene bašte", ističu u Tata Motorsu.

Ovo nije prvi put da indijski magnat podstiče razvoj alternativnih metoda za pogon automobila. Pre tri godine Tata je potpisala ugovor sa kompanijom MDI koja je radila na konceptu automobila pogonjenog vazduhom. Iako smo za prve rezultate čekali 2009. godinu, za sada nema nikakvih novosti o pomaku na ovom polju.

Profit kompanije TATA 500 mil. USD

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

23 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: