Žreb za Top 16 fazu Evrolige „pomilovao“ je košarkaše Partizana mt:s. Višestruki uzastopni šampion Srbije pred početak drugog dela (od 19. januara do 3. marta) svrstan je u grupu G zajedno sa Sijenom, Real Madridom i Efesom. Utisak je da su crno-beli dobili rivale po meri i da njihove šanse za plasman u četvrtfinale neće spadati u domen teorije. Sijena je svakako prvi favorit, međutim Real Madrid i Efes, iako znatno pojačani u odnosu na prošlu takmičarsku godinu i ove sezone ne blistaju, pogotovo na gostujućem terenu.


– Sam plasman u drugu fazu za nas je veliki uspeh. Svi rivali u grupi G imaju ponekog igrača koji je u toku karijere nastupao za Partizan. Mislim da će svaki meč biti veoma zanimljiv – naveo je Mlađan Šilobad, poslovni direktor Partizana mt:s.

Zahvaljujući Lesteru Mekejlebu, Sijena je znatno ubrzala igru, naročito u fazi tranzicije i zaista deluje veoma uigrano. Spoljna linije dobro funkcioniše, osim Mekejleba najviše se ističu Zizis, Mos i Kaukenas, dok Karareto ume odlično da iskoristi povratne pasove organizatora igre. Kada je reč o unutrašnjoj igri, glavnu reč vodi Kšištof Lavrinovič, čija brzina, koordinacija pokreta, leđna tehnika i šut sa distance predstavljaju pravu retkost u evropskoj košarci, kada su centri u pitanju. Litvanac veliku pomoć ima od Milovana Rakovića, Šona Stonruka i Tomasa Resa. Srbin se lepo snašao u Sijeni. Izborio se za mesto u timu i poprilično vešto koristi svoj pivot i šut sa distance.

– Uveren sam da sva četiri tima imaju podjednake šanse za plasman u četvrtfinale. Zadovoljni smo dosadašnjim učinkom u Evroligi, iako imamo potpuno nov tim – istakao je Fernando Minući, predsednik Sijene.

Uprkos radikalnim promenama pred početak sezone Real Madrid je ponovo neubedljiv u Evroligi. Prvu fazu završio je sa skorom 6-4, što svakako nije za ponos pulenima Etorea Mesine. Utisak je da „kraljevski klub“ kuburi sa klasičnim centrima. Poseduje previše četvorki, zbog čega Novica Veličković igra na mestu krila, poziciji koja mu nikako ne odgovara. Minutaža mu je limitirana, Italijan nema previše poverenja u srpskog reprezentativca, a gotovo nijedna akcija nije postavljena na način koji bi odgovarao Veličkovićevim kvalitetima. Real nije dominantan u skoku, u odbrani loše brani igru dva na dva, naročito kada rivali imaju visoke klasične centre. Šut im nije konstantan, a posebno su ranjivi na gostovanjima, što bi Partizan mogao da iskoristi.

Dolaskom Velimira Perasovića Efes je osetno promenio način igre. Igor Rakočević jedini je dobio potpunu slobodu u igri, dok su ostalim igračima podeljeni zadaci. Srbin je najbolji strelac ekipe (15.8 p), ali je i najveći potrošač lopti. Boštijan Nahbar pruža sve bolje partije, pomeren je na poziciju krila, a samim tim je prisutniji u kontranapadu. Ipak skor u prvoj fazi (5-5) ukazuje na brojne slabosti turskog tima.

Nije nemoguće da Partizan ostvari tri pobede, a uz dozu neophodne sreće moglo bi se dogodi da crno-beli ponovo pomrse račune bogatijim i bolje kotiranim timovima. U nadmetanje za četvrtfinale (po dva tima iz svake grupe) neće ući kao potpuni autsajderi, pošto su već u prvoj fazi pokazali snagu pogotovo na domaćem parketu.

Raspored

(od 19. januara do 3. marta)

1. kolo: Real Madrid – Partizan mt:s

2. kolo: Partizan mt:s – Sijena

3. kolo: Efes – Partizan mt:s

4. kolo: Partizan mt:s – Efes

5. kolo: Partizan mt:s – Real Madrid

6. Sijena – Partizan mt.s

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari