Recepti

Orjentalni umak od leblebija

Predstoje nam hladni dani a visoka proteinska vrednost leblebija čini ovu biljku iz familije bobova idealnim sastojkom za vaše buduće kulinarske poduhvate.

Pripremio: Nikola Pešić, kuvar od malih nogu
Izvor: www.zdravirecepti.com

Utorak, 28.10.2008.

10:00

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Orjentalni umak od leblebija Potopite u 3 puta vise vode 250 g nauta (sirovih susenih leblebija), da odstoje preko noci i nabubre. Odlijte vodu od natapanja, nalijte ponovo vodu, tako da je ima 2 puta vise od nabubrelih leblebija. Dodajte pola snite kombu alge i kuvajte u ekspres loncu 45 minuta, ili u obicnom loncu oko 1 i po sat. Dodajte 2 kasike soja sosa i kuvajte jos 5 minuta. Procedite leblebije, ali sacuvajte vodu. Leblebije stavite u blender i sameljite ih sa malo vode od kuvanja, 4 kasike maslinovog ulja, 3 kasike soka od limuna, 4 kasike taana (susamovog putera) i 3 cena belog luka. Dodajte toliko vode od kuvanja, da se dobije fina, gusta masa, slicna namazu od sira. Servirati hummus posut prstohvatom mlevenog kima, cilija, aleve paprike ili karija, poprskan maslinovim uljem, uz cips od heljdinih kora, integralni hleb ili proju. Odlicna ideja kao zdravo posluzenje na sedeljkama. Za 6 osoba. Predstoje nam hladni dani a visoka proteinska vrednost leblebija cini ovu biljku iz familije bobova idealnim sastojkom za vase buduce kulinarske poduhvate. Pripremio: Nikola Pesic, kuvar od malih nogu Izvor: www.zdravirecepti.com Predstoje nam hladni dani a visoka proteinska vrednost leblebija cini ovu biljku iz familije bobova idealnim sastojkom za vase buduce kulinarske poduhvate.

Potopite u 3 puta više vode 250 g nauta (sirovih sušenih leblebija), da odstoje preko noći i nabubre. Odlijte vodu od natapanja, nalijte ponovo vodu, tako da je ima 2 puta više od nabubrelih leblebija. Dodajte pola šnite kombu alge i kuvajte u ekspres loncu 45 minuta, ili u običnom loncu oko 1 i po sat. Dodajte 2 kašike soja sosa i kuvajte još 5 minuta.

Procedite leblebije, ali sačuvajte vodu. Leblebije stavite u blender i sameljite ih sa malo vode od kuvanja, 4 kašike maslinovog ulja, 3 kašike soka od limuna, 4 kašike taana (susamovog putera) i 3 čena belog luka. Dodajte toliko vode od kuvanja, da se dobije fina, gusta masa, slična namazu od sira.

Servirati hummus posut prstohvatom mlevenog kima, čilija, aleve paprike ili karija, poprskan maslinovim uljem, uz čips od heljdinih kora, integralni hleb ili proju. Odlična ideja kao zdravo posluženje na sedeljkama. Za 6 osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.