Oprezno u saobraćaju

U Auto-moto savezu Srbije upozoravaju vozače da budu posebno oprezni zbog velike magle, ali i snega i leda na kolovozima.

Izvor: B92

Nedelja, 02.01.2011.

17:42

Default images

Građani koji novogodišnje praznike nisu spojili sa Božićnim, uglavnom se vraćaju s prazničnih putovanja.

Vozačima se preporučuje i da se u zimskim uslovima vožnje izbegavaju nagle promene pravca i nagla kočenja i zaustavljanja.

Magla, koja je obavila celu Srbiju, stvorila je velike probleme vozačima. U višim predelima, pa i na putevima koji vode ka turističkim centrima, ima i snega, pa je pored oprezne vožnje neophodna i zimska oprema. Ipak, velikih gužvi na putevima nema.

"Već popodne i uveče očekuje se intenzivnije na autoputevima, razlog je što će stranci da krenu ka EU, moguća su duža zadržavanja na granicama s Mađarskom i Hrvatskom i naplatnim rampama. Savet vozačima je da budu tolerantniji", kaže Aleksandra Ljubenković iz operativnog centra AMSS-a.

Zbog klizavih kolovoza, ali i loših navika domaćih vozača da sedaju za volan iako su pili alkoholna pića, saobraćajna policija će biti aktivnija nego inače. Na putevima širom Srbije krstariće kako redovne patrole, tako i neobeleženi automobili presretači.

"Apel da svi poštuju ograničenja brzine, da se ne odlučuju na rizična preticanja i da ne voze pod uticajem alkohola jer će kontrole biti česte", kaže Vladimir Rebić, zamenik načelnika saobraćajne policije.

U Srbiji su se u protekla 24 časa dogodile 92 saobraćajne nesreće, u kojima je 43 povređeno, a troje poginulo. Od toga, polovina saobraćajnih nesreća bila je u Beogradu - 42.

Ipak, u saobraćajnoj policiji kažu da je prošla godina bila najbezbednija još od 1980. godine od kada se ti podaci prikupljaju i analiziraju. Najveću zaslugu za to ima zakon o saobraćaju, koji je počeo da se primenjuje 2010.

"Činjenica je da su vozači više prihvatili poruke koje im se šalju ali je i aktivnost saobraćajne policije doprinela popravljanju situacije. Ove godine će ceo zakon početi da se primenjuje pa će biti još bolje", kaže Rebić.

Intenzivniji saobraćaj na putevima širom zemlje očekuje se sutra, kada će najveći broj građana krenuti ka svojim kućama, u susret novoj radnoj nedelji koja počinje u utorak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: