Najnovije vesti
Vesti Hronika
Radisavljević: Novcem od droge kupljena su brojna društvena preduzeća

Radisavljević: Novcem od droge kupljena su brojna društvena preduzeća

BEOGRAD - Istraga pranja novca koji je krijumčarenjem kokaina stekla grupa Darka Šarića dovela je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal do postupaka privatizacije velikog broja preduzeća. Specijalni tužilac Miljko Radisavljević u intervjuu za „Blic“ kaže da se došlo do novih značajnih podataka i dokaza o korišćenju tog novca u privatizaciji.

- Tim novcem kupljen je veliki broj društvenih preduzeća, iz kojih je zatim na različite načine izvlačen kapital, i kupovana nova preduzeća. Tužilaštvo će s policijom istražiti sporne privatizacije kako bi se utvrdila krivična odgovornost svih koji su u tome učestvovali. Posle ovakve privatizacije izvršene prljavim novcem, ostala su upropašćena preduzeća, nad nekima je pokrenut stečajni postupak, a profitirali su samo novi vlasnici stičući veliko bogatstvo - kaže Radisavljević.

Na početku godine najavili ste borbu protiv narko-mafije, organizovanog kriminala, korupcije... Kakvi su rezultati?

- Rad Tužilaštva je protekle godine bio vrlo uspešan. Posebno bih istakao postupak protiv grupe Darka Šarića i podizanje optužnica zbog prometa kokaina i pranja novca. Vidljivi su i rezultati u slučajevima visoke korupcije. Podigli smo optužnice protiv bivših direktora Železnica Srbije, Instituta za onkologiju, Poreske uprave u Leskovcu, a doneta je i prvostepena presuda zbog korupcije u pravosuđu. Spremnost Tužilaštva da se obračuna s organizovanim kriminalom i napredak koji je Srbija tu ostvarila konstatovani su i u izveštaju Evropske komisije.

Da li ste zadovoljni suđenjem protiv grupe Darka Šarića?

- U dosadašnjem suđenju su saslušani okrivljeni i ispitan je svedok saradnik. Zadovoljan sam dinamikom suđenja i ukoliko bude očuvana, očekujem da će 2011. biti doneta i prvostepena presuda. Veoma sam zadovoljan i iskazom svedoka saradnika jer je potvrdio navode optužnice i time, na početku postupka, u potpunosti dezavuisao odbrane pojedinih okrivljenih.

Da li ste utvrdili ko je i kako pretio svedocima saradnicima?

- I u ovom postupku su svedoci saradnici izloženi pritiscima da odustanu od svedočenja. Pokušaji se vrše na različite načine, a jedan je i upućivanje pretnji svedocima, članovima njihovih porodica i bliskim osobama. Iza takvih pretnji uvek stoje oni protiv kojih se vode postupci i koje svedoci saradnici terete iskazima. Međutim, ne sumnjam da će oni koji su zaduženi za zaštitu svedoka ispuniti svoj zadatak.

U kom pravcu ide dalje istraga za pranje novca?

- Istraga za pranje novca nije završena. Pošto se radi o grupi koja je delovala u međunarodnim razmerama, teško je predvideti tačan broj osumnjičenih koji će se naći na proširenoj optužnici. Nove informacije su predmet detaljnih analiza. Pokrenuti postupak će svakako biti proširen i na druge osobe, pri tom, njihov društveni položaj i status nije, niti će biti kriterijum u odluci o pokretanju krivičnog postupka.

Gde se krije Šarić?

- Tužilaštvo i drugi nadležni organi u zemlji i inostranstvu proveravaju sve informacije o tome gde se Šarić nalazi. Siguran sam da će biti uhapšen kada informacije o tome gde se krije budu potvrđene. Poslednja hapšenja i raspisivanje međunarodne poternice od italijanskog pravosuđa u velikoj meri će olakšati njegovo lociranje.

Da li je neka nova narko-grupa predmet vaše istrage?

- U ovom trenutku se vode pretkrivični postupci protiv više osoba za koje postoji sumnja da se bave prometom droga. U toku 2010. u Srbiji su izvršene brojne zaplene narkotika, a jedna od poslednjih je zaplena 120 kilograma čistog heroina. U narednoj godini Tužilaštvo će nastaviti da procesuira kriminalne grupe koje se bave prometom narkotika, a težište će biti na organizacijama koje snabdevaju domaće tržište.

Potpisan je sporazum s Crnom Gorom o izručenju sopstvenih državljana? Kakva je saradnja?

- Ova godina je bila izuzetno uspešna kada govorimo o saradnji s državama regiona i šire. Tužilaštvo ima odličnu saradnju s italijanskom Nacionalnom direkcijom za borbu protiv mafije, unapređena je i saradnja sa regionom, uključujući i tužilaštvo Crne Gore. Nadam se da će ovakvi sporazumi biti potpisani i sa drugim državama regiona, a pregovori se već vode sa Bosnom i Hercegovinom.