Zilkić: Muslimanima sva prava u Srbiji

FoNet

26. 12. 2010. u 17:18

Islamska zajednica i njeni vernici u Srbiji uživaju apsolutno sva prava kao drugi narodi – rekao Adem Zilkić

NOVI PAZAR - Poglavar Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić je izjavio da Islamska zajednica kao institucija, a samim tim i njeni pripadnici - vernici u Srbiji uživaju apsolutno sva prava, koja uživaju drugi narodi, pripadnici drugih verskih zajednica i crkava.

To mogu da potkrepim sa više činjenica, danas Islamska zajednica ima 14 predškolskih ustanova, četiri verske škole i Fakultet Islamskih nauka, a sve to govori o stepenu prava koja mi imamo i koja ostvarujemo, izjavio je Zilkić novinarima u Novom Pazaru.

Samo u toku prošle godine Ministarstvo vera je obezbedilo 30 stipendija studentima islamskih nauka, takođe i u ovoj godini odobreno je 30 stipendija za studente, koji studiraju u Srbiji i inostranstvu. To najbolje govori o kolikom stepenu prava se radi, istakao je Zilkić.

On je napomenuo da Srbija ima Zakon o crkvama i verskim zajednicama, koji su na svim međunarodnim forumima i konferencijama ocenjeni kao najbolji u regionu.

Prema rečima Zilkića, to sve demantuje pojedine ljude koji zagovaraju tezu da su im verska prava uskraćena, jer podaci govore da u Srbiji nema diskriminacije.

Zilkić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je došlo do približavanja političkih stavova opcija sandžačkih lidera Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića.

To je važna pretpostavka za celokupno pomirenje unutar bošnjačkog korpusa koje nije podeljeno samo sa verskog aspekta, ono je mnogo pre politički podeljeno, ocenio je reisu-l-ulema Adem ef. Zilkić.

Čvrsto verujem da Srbija mora imati jednu jedinstvenu islamsku zajednicu, jer je to istorijski utemeljeno, istakao je on.

"Rešenja mora biti, ali rešenje treba tražiti na onim tačkama gde je došlo do razilaženja, treba neke uzroke otkloniti i onda ući u jednu zdravu komunikaciju, odnosno postići dogovor, kako islamska zajednica treba da izgleda na ovim prostorima", predočio je Zilkić.

Prema njegovim rečima, da bi se do toga došlo trebalo bi isključiti sve "strane faktore kojih se ne tiče ovaj prostor, život na ovim prostorima, ovi ljudi i ova država".

U tim procesima, rekao je Zilkić, treba da učestvuju oni koji žive na ovim prostorima, koji su životno zainteresovani za događanja na ovim prostorima.

Personalna rešenja, prema mišljenju Zilkića, ne bi smela biti prepreka, jer do jedinstva mora doći i Islamska zajednica mora biti jedinstvena u okvirima ove države.

On je zaključio da bez političkog jedinstva ne može biti jedinstva islamske zajednice i dodao da su na tom polju već vidljivi rezultati i postavljena dobra osnova.

Pozdravljamo svako pomirenje, bilo ono političko ili unutarversko, rekao je Zilkić i poručio da će IZS učiniti sve da osnaži taj proces i da u njemu maksimalno učestvuje.

"Nikom nećemo dozvoliti da izvan vjerskih okvira i vjerskih standarda vrši bilo kakva potkusurivanja odnosno dogovaranja. To je isključivo vjersko pitanje, miješanje političkih aktera je vrijeme koje je iza nas", istakao je Zilkić.

Svaki mir podržavamo i učinićemo sve da do njega što pre dođe, poručio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Bosnjak

27.12.2010. 06:33

@mujo - Dobro prodati hodza kad imas sva prava dje ti je mesto kao Bosnjaku u himnu grbu pogledaj pasos, koliko je muslimana zaposljeno u policiji vojsci kako dozvoljavas da prepricavas neistinu

sečanjac

28.12.2010. 12:20

@mujo - U SAD-u ima 50 miliona Meksikanaca, znači ŠESTINA stanovništa Amerike, pa ih nema ni u grbu , niti na zastavi,ni u Vašingtonu. U Raškoj i Srbiji ima oko 200.000 Muslimana , iliti BHošnjaka, što u odnosu na broj stanovnika Srbije čini nešto preko dva posto,pa se prema tome i vladajte i tražite pogodnosti.Možda, da vam se da država?Bošnjak?????Mislim da je to , bezobrazluk i ne poštovanje.

Hogar Strasni

26.12.2010. 20:01

Hvala bogu da neko kaze za Srbiju lepu rec!Demokratija u Srbiji je i te kako razvijena,cak vise nego na zapadu.Sve o cemu gospodin Zilkic govori imali su i Albanci na Kosovu ali im nije bilo dovoljno.

tana

26.12.2010. 20:53

@Hogar Strasni - Dragi moj hogare od te demokratije pobijeze 13 miliona jugoslovena na sve strane, predvodeni Pravoslavnim narodima. JA sam osijetio tu dobrotu preko Srpskih pusaka na teritoriju izvan Srbije pa ne vjerujem da su Albanci imali ista bolje.Sreca rijesismo se te dobrote za vijeke vijekova A M E N !

Mico

26.12.2010. 23:06

@Hogar Strasni - Ej Tana - svi Jugoslavenis pobegose zbog takve dobrote Albanije i Albanaca na Kosovu i sirom sveta, gde ne-muslimanima nema mesta - sto niste bezali od srpskih pusaka u Albaniju na primer?

Mico

26.12.2010. 23:04

Interesantno - ako u prirodi i normalnom drustvu treba da bude ravnopravnost, zasto muslimani sirom sveta ne daju ista prava ne-muslimanima u muslimanskim drzavama?zasto se trazi od srbije da daju ista prava Muslimanima, ako ta prava nece da dobiju na primer u Turskoj ili Saudiji?

pazarac

28.12.2010. 11:41

@Mico - Zato sto se Srbija deklarise kao demokratska zemlja, a ne diktatorska. Ako je diktatorska neka se tako izjasni, i prica sa prqavima ce biti zavrsena. Nemoze se istovremeno biti i demokratija i diktatura po potrebi!

Pazarac

27.12.2010. 10:53

To sto Zilkica nazivate reisom je krsenje prava muslimana u Srbiji. Njega je nametnula Srbija.

ehhe super

27.12.2010. 11:52

E moj Zilkicu ti mozes samo bitiREIS onih koji su te postavili,a to jeste DB-UGLJANIN,LJAJIC i KOSTUNICA a nikako BOSNJACIMA. I sam znas da nemas ni 10% podrske kod Muslimana, jer si se i sam uverio onog dana kada je Premijer Turske dolazio, kada te je umalo svoj NAROD lincovao a ti i tvoji bezali ulicama NOVOG PAZARA. Pa da se ne ruse prava Bosnjaka prvo ti kao pojava i tvoja PARAVERSKA TVOREVINA nebi smela ni da postoji. Panika zavladala medju tvojim mentorima u BEOGRADU i NOVOM PAZARU,zar ne?