Budva: Političke posledice hapšenja

Čedo PRELEVIĆ

25. 12. 2010. u 12:37

„Novosti“ saznaju: Jedan krak istrage vodi i do Podgorice - do tamošnjeg gradonačelnika Miomira Mugoše

BUDVA/PODGORICA - Zemljotres sa epicentrom na rtu Zavala u Budvi od petka trese i Podgoricu i celu Crnu Goru!

Zbog sumnjive kupoprodaje zemljišta na Zavali ruskoj kompaniji „Miraks“, nelegalne gradnje hotelskog naselja na tom poluostrvu, a, izgleda, i omogućavanja utaje poreza, uhapšeni su gradonačelnik Budve Rajko Kuljača, potpredsednik SO Dragan Marović i još osam uglednih biznismena i bivših direktora ovdašnjih javnih preduzeća. Zbog optužbe da su zloupotrebili položaj oni će iza rešetaka biti barem do ponedeljaka, kada će biti odlučeno hoće li im biti produžen pritvor.

Slučaj je već izazvao ozbiljne posledice. Obelodanjeno je ono na šta se odavno sumnjalo i što stoji u krivičnoj prijavi NVO MANS, na osnovu koje je ova grupa uhapšena: da su izgradnju velelepnog naselja na Zavali pratili korupcija i nezakonitosti.

Mnogo toga u vezi sa spektakularnim hapšenjem ovih deset osoba, međutim, nameće lavinu analiza i pitanja. Iako je prijava MANS ležala u fioci tužioca gotovo tri godine, recimo, po njoj je postupljeno upravo u trenutku „vakuuma“ stvorenog ostavkom premijera Mila Đukanovića, baš u onih nekoliko dana kada još nije izabrana nova vlada.

MAROVIĆ I NOVA VLADA POTPREDSEDNIK Demokratske partije socijalista Svetozar Marović, preko nekih njemu bliskih poslanika, određuje sudbinu nove vlade, ocenjeno je u subotu iz Nove srpske demokratije. - Nakon hapšenja istaknutih članova DPS, koji su članovi porodice i prijatelji Marovića, prvo treba da vidimo da li će vlada moći da obezbedi dovoljan broj glasova u Skupštini da bude izabrana ili će jedan broj poslanika te partije, bliskih Maroviću, sprečiti takav scenario - kazao je portparol Jovan Vučurović. On je rekao da treba sačekati da li će Marović tražiti da se zaustavi ili da se akcija tužilaštva proširi na još neke funkcionere DPS i nihove najbliže rođake, i na neke druge gradove.

Specijalci, pod punom opremom, uz pretnju dugim cevima, uhapsili su, uz to, gradonačelnika i ostale, među kojima i Dragana Marovića (brata Svetozara Marovića, do pre tri dana potpredsednika Vlade), kao poslednje kriminalce, u gluvo doba noći. I sam Svetozar Marović ogorčen je načinom „privođenja“ uglednih čelnika, a u javnosti je takav „spektakl“ procenjen kao jasna poruka da je „pravna država“ krenula u veliki obračun sa kriminalom, ali sa političkim „budvanskim klanom“...

Afera je zbog ovakvog „spleta okolnosti“, neminovno, stvorila utisak da je na delu obračun odlazećeg premijera Mila Đukanovića sa dojučerašnjim prvim saradnikom Svetozarom Marovićem, verovatno najjačim i najuglednijim političarem na ekonomski moćnom Primorju.

Politički gledano, cilj je već postignut, pošto je sada jasno da Marović ne može ostati i na funkciji potpredsednika DPS, stranke kojoj je predsednik, opet, Đukanović. Tako Marović u petak uveče nije ni prisustvovao sednici Predsedništva DPS na kojoj se raspravljalo o novoj vladi, u trenucima kada je njegov brat Dragan bio priveden istražnom sudiji. Potpredsednik DPS je i sam u prvoj izjavi posle hapšenja ocenio da je, u stvari, lično on „politička meta“ ove afere. Kako u celoj priči nema, na primer, opozicije, očito je da misli na svoje partijske drugove.

Raslojavanje je počelo i u DPS Budve, čiji su se najugledniji članovi, počev od gradonačelnika Kuljače, našli na udaru zakona. Osumnjičen je i poslanik DPS iz ovog grada Đorđije Pinjatić, koji, međutim, nije uhapšen jer ga štiti poslanički imunitet, koji će mu biti oduzet u nedelju. Opštinski odbor DPS Budve je, inače (možda baš zato što je sastavljen od cenjenih i, izgledalo je, neokaljanih kadrova), na lanjskim izborima osvojio čak 63 odsto glasova birača! Otuda se tek očekuje odgovor Svetozara Marovića, koji i dalje tvrdi da on nije kršio zakon i da nema ništa protiv da se slučaj „Zavala“ pravosudno procesuira.

SUMNJA Osim Kuljače i Marovića, u pritvoru su i bivši direktori budvanskog Vodovoda i Elektrodistribucije Stevan Vučetić i Novak Stanojević, biznismeni Marko Kaloštro, Dragan Sekulić, Dragan Žinić i Miodrag Minić, fakultetski profesor Srećko Tomović, Ulcinjanin Slobodan Đurović i Natalija Panina, izvršni direktor preduzeća „Zavala invest“, koja je u bekstvu. I osumnjičeni poslanik Pinjatić nekada je bio direktor budvanskog vodovoda. Na teret im se stavlja da su Rusima, investitorima poslova na Zavali, omogućili bespravnu gradnju hotelskog kompleksa i omogućili firmi „Zavala invest“ da inkasira milion evra više nego što je bila stvarna vrednost od izgradnje postrojenja za desalinizaciju vode, a sporna je i sama kupoprodaja zemljišta.

Tek će, međutim, da se vidi da li je ovaj skandal samo početak velike čistke na svim nivoima. Prema saznanjima „Novosti“, jedan krak istrage uveliko je dospeo i do Podgorice - u nekim kuloarskim nagađanjima i do tamošnjeg gradonačelnika Miomira Mugoše - ali, gotovo pouzdano, i do Ministarstva za uređenje prostora. Šef tog resora Branimir Gvozdenović od ponedeljka više neće biti ministar, ali se zbog zbivanja oko Zavale i ranije prstom upiralo u njega, kao čoveka koji je morao znati za nelegalne radnje na tako važnom delu Crnogorskog primorja.

Pritvor uhapšenima, koji su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja u firmi, čime su po proceni tužilaštva „sebi i drugima pribavili imovinsku korist“ u iznosu od 11,1 milion evra - ističe u nedelju. Njihovi branioci strahuju da će im novi pritvor do 30 dana sigurno biti određen.

- Tužilaštvo bi moglo da predloži istražnom sudiji određivanje pritvora Rajku Kuljači i Draganu Maroviću zbog političkog momenta koji je prisutan u ovom procesu - izjavio je u subotu njihov branilac Branislav Durutović. - A za pritvor nema razloga, sve je trebalo da ide u redovnu proceduru.

Na prvom saslušanju, kaže Durutović, njegovi klijenti su negirali krivicu. Ostaje, bez obzira na rasplet, da se vidi da li je Zavala samo vrh ledenog brega korupcije i kriminala, pošto se ceo slučaj stavlja i u kontekst „globalnih zbivanja“, poput zahteva Evropske unije da „pravna država“ u Crnoj Gori konačno pokaže da će se obračunati i sa „krupnim ribama“. Lov je, bez sumnje, počeo.


TUŽILAŠTVO TRAŽI DUŽI PRITVOR

Državno tužilaštvo Crne Gore zatražilo je u subotu od sudije za istragu Višeg suda u Podgorici Radomira Ivanovića da produži pritvor čelnicima budvanske opštine i njihovim partnerima.

Tužilaštvo je u saopštenju navelo da predlaže određivanje pritvora osumnjičenima zbog procene da bi, ako su na slobodi, ometali istragu izmenom ili falsifikovanjem dokaza.

Duži pritvor se traži i zbog opasnosti od uticaja na "saučesnike i svedoke" i zbog procene da bi njihovo puštanje na slobodu "dovelo do ozbiljne pretnje očuvanju javnog reda i mira".

Tužilaštvo je saopštilo i da su osumnjičeni "već" pokušali da utiču na istragu.


MILIONSKE ŠTETE ZBOG POREZA

Rusko preduzeće oštetilo je i grad Budvu i budžet Crne Gore i za milionske iznose na ime poreza.

- Radimo na prikupljanju novih dokaza - kaže Dejan Milovac, direktor programa za urbanizam MANS. - Podaci koje obrađujemo biće dostavljeni tužilaštvu i tiču se utaje poreza od strane kompanije koja je upravljala prodajom vila na Zavali.

„Novosti“ nezvanično saznaju da se radi o svojevrsnoj „finansijskoj gimnastici“ kojom je država oštećena za ogromne iznose PDV. To je rađeno tako što je „Zavala invest“, pošto samo prvi kupac plaća PDV na kupovinu luksuznih vila, osnovala sopstvenu firmu, kojoj je prodala desetine objekata na Zavali po ceni od dve do tri hiljade evra po kvadratu. Na to je plaćen PDV, ali je ta firma kćerka kasnije vile prodavala i po osam, devet ili čak jedanaest hiljada po kvadratu i izbegla da plati stvarni iznos poreza.


PROTEST ISPRED OPŠTINE

Zaposleni u SO Budva i građani koji su im se pridružili u subotu po podne okupili su se na protestu ispred zgrade Opštine.

- Dižemo glas pre svega zbog načina hapšenja naših uglednih sugrađana - kažu učesnici protesta. - Policija je bila surova! Mislili smo da hvataju Ratka Mladića a ne ljude koji nisu nigde bežali i odazvali bi se na svaki poziv pravosudnih organa...


ĐUKANOVIĆ: HAPŠENJE NIJE SENZACIONALIZAM

Crnogorski premijer u ostavci Milo Đukanović izjavio je da hapšenje budvanskih čelnika nije senzacionalizam koji se namerno desio, istovremeno negirajući da je njegov motiv da se povuče bio da bi nekom drugom prepustio obračun s kriminalom i primenu vladavine prava.

Đukanović je rekao da je hapšenje čelnika budvanske opštine sprovela policija u okviru redovnih aktivnosti tužilaštva, obznanjenih nakon što su se za to stekli uslovi.

- Ne mislim da se budvanski slučaj desio senzacionalno danas, nego da su se nakon svih tih radnji, koje su sprovedene, stvorili uslovi za postupanje tužilaštva. Ne mislim da postoji neki veći broj navodno krupnih slučajeva koji se obrađuju i drže u nekim fiokama, pa će u nekom tajmingu biti lansirani - kazao je Đukanović TV In.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (30)

tamara

26.12.2010. 00:35

@Bojan - Zivim u Svedskoj i samo da vam kazem jedno,Evropa sve zna sa cime i sa kime saradjujete tako da price i lazi kod njih ne prolaze,to moze jos samo kod nas,sto dozvoljavate da vam se svet smije,mene je sramota da kazem odakle sam

Sloboda

26.12.2010. 00:42

@Bojan - Nije 63%, ti ljudi su na lokalnim izborima prošle godine osvojili 73% glasova, i nisu zaslužili ovakvo hapšenje. Ali Milune, sve po redu....

djetic

26.12.2010. 08:24

@Bojan - Sto to rece i osta ziva!?A u Evropi nema korupcije,dje ti to zivis jadna nebia?

harambasa

26.12.2010. 11:21

@Bojan - Ej DJeticu u Evrppi ima lopovluka ali su prosenti malo drugacuji u CG je 80% lopovluk ,a 20 posto posteno a kod njih obrnuto da bi ti razumio da napisem da je kod njih 80% po zakonu, a 20 på protekciji.U Budvi ne mozes da obrises usranu guzicu ,a da ne platis 1! Euro za to, a za druge stvari da ne pricamo koliko mocnici på babi i stricevima uzimajo sto na crno sato na" bijelo".

paun

25.12.2010. 19:59

Djukanovic i Marovic se toliko trude da nas ubede u ono u sta se ne moze vise ubediti niti jedna zdravo misleca osoba. Izgleda da su "dobili obojica svoje misljenje iz Evrope sta, kako i kada da rade". Gledano iz Srbije, hvala Bogu da imaju svoju drzavu i da drze kajase svoje sudbine u svojim rukama.

Опанак

25.12.2010. 21:23

У Црној Гори ништа ново, све врви од поштења и части!

Vojo

25.12.2010. 21:25

U bogatoj istoriji stvaranja i ocuvanja srpske drzave svakako najznacajnija mesta zauzimaju Stefan Nemanja, Sveti Sava, Car Lazar, Karadjordje, Knez Milos i Kralj Petar Karadjordjevic. U novijoj istoriji Srbije svakako najzasluzniji covek za njenu ponovnu drzavnost,samostalnost i sve sto iz toga proizilazi je hteli mi to priznati ili ne upravo Milo Djukanovic. Da se on nije pojavio i da nije bio uporan i dosledan mi ne bismo imali svoju drzavu,svoje ime svoju himnu,..

ACIKA

26.12.2010. 00:12

@Vojo - Ma ovo su gluposti. Referendum je pokraden a sprovela ga je americka CIJA. To vise ni ona ne krije. Koja drzavnost, da bi Milo sacuvao svoju glavu i njegove mafijaske bratije. Pa CG je mafijasko gnijezdo. Zasto o CG govore oni koji pojma nemaju sta se u njoj desavalo i desava.

Đuka iz Niksica

25.12.2010. 23:55

Ljudi ovo je cirkus kako to Tv IN radi kao da izvestava Milo i tajna policija. Zna se da je to Milova televizija. Sta je sa mafijsakom organizacijom kojau milo ne smije mrko da pogleda. Zasto ne hapsi brata Aca i zeta Mešu Kolarevica? Sta je sa Duskom Knezevicem koji je vec 15 godina glavni senf milovih miliona i nekih inostranih mocnika? Sto Milo ne hapsi brojne placke pri privatizaciji i Vujicu Lazovica sto je dao zemljište rijedno 5 miliona evra za svega par stotina hiljada evra? Sramota!

tamara

26.12.2010. 00:32

Kako moze neko biti castan gradjanin,ako krade od naroda,to je na zapadu sasvim normalno da se lopovo hapse u noci i sa pistoljima,jedino se vi cudite, i treba da su vam lopovi na vlasti to je trebalo davno uradit,i te lopove pohapsit.

Mima

26.12.2010. 11:49

@tamara - Ja vec 23 godine zivim u inostranstvu i mogu da ti potvrdim da uopste nije normalno de se tako hapse gradjani koji su osumnjiceni za prevaru. Jedino nocu upadaju sa naoruzanjem i pancirkama ako je u pitanju terorizam ili teski sverc narkoticima i normalno gdje su debelo provjerili sve podatke i gdje su uhapseni stvarno krivi. Ako su to uradili nekome neduznom taj ima pravo zalbe i odstete. Zato su svi teroristi uhvaceni na djelu sa gomilom oruzja, a dileri sa ogromnom kolicinom droge.

tamara

26.12.2010. 00:38

Zasto ne objavite moje komentare,nerazumem ako ste pravna drzava neka i moji komentari budu objavljeni.

dragan

26.12.2010. 02:34

Sva ova hapsenja su izvedena iz samo jednig razloga to zna svaki gradjanin CG koji misli svojom glavom,a to je Buvanski lokalni Mocnici su se zamjerili centru moci Milu i Acu Djukanovicu,Budva je davala Reket dok je imala odakle,onda je uzimala kredite zelenaske(prva banka),pa kad vise nije mogla da se zaduzuje i da placa reket ,Ovi pohapseni "LOkalni i do kraja lojalni predstavnici Dps vlasti u Budvi ce malo biti u zatvoru i onda ce da cute o svemu i biti pusteni na slobodu i sve ce biti isto

Vita Trifun

26.12.2010. 03:42

Da vam onako nesto recem,... svi znamo kako se ono islo iz socijalizma u kapitalizam. Proleteri sirotinja iscerali bogatu burzoaziju a njihovu imovinu podijelili sirotinji. Sad kad se oce iz socijalizma u kapitalizam proleteri sirotinja trebaju dati natrag burzoaziji sta im duguju.. Nije to korupcija kako bi neki sceli da to prikazu.... i da hapse po noci…ugledne predsijednike, podpredsijednike i ostale …

Milutin

26.12.2010. 05:44

Hteo sam prosle godine posetiti CG ali sam odustao zbog prica o maltretiranju na granici CG sa Srpskom ili Srbijom. Moji prijatelji u CG neka mi oproste, valjda cu docu u neko bolje vreme! Ne treba kriviti sve ljude koji tamo zive pate i oni jer je na vlasti nenarodna vlast koja se borila samo za sebe i svoje dzepove!

Milan

26.12.2010. 13:10

@Milutin - Milutine,Sto se tice neprijatnosti na Crnogorskoj granici,potpuno ste u pravu.Nedavno sam poslovno putovao autom sa poslovnim partnerom do Podgorice.Hteli su mi optuziti partnera da ga trazi "INTERPOL" i pri tome su se neprofesionalno (nedolicno) ponasali.Moj se je poslovni partner zarekao da ce sa njima praviti poslove kada dodju bolja vremena i mislim da ima pravo !

posteni budvanin

26.12.2010. 10:59

u buvaru :) ako su posteno radili odakle im onolike zgrade, lokali, jahte,automobili,dzipovi, i ja poateno radim pa i dalje zivom kod roditelja i vozim golf 3 :) samo se nadam da ce doci na red i ekipa iz podgorice,naravno i iz niksica :) srecni praznici svim srbima i postenim crnogorcima

Mima

26.12.2010. 11:41

@posteni budvanin - Zasto su ljudi, koji ne poznaju uhapsene, tako brzi da osude i komentarisu. Zar mislite da bi svi ovi ljudi izasli na ulice bez razloga? Ja poznajem licno dvojicu uhapsenih, i nijedan od njih nema ni jahtu, ni zgrade, ni mercedese,ni dzipove. (ne mogu da komentarisem za druge koje ne poznajem).Oni su zavrsili fakultete, magistrilali, doktorirali ( jedan od njih je jedini dr. u svojoj struci u cijeloj bivsoj Jugoslaviji) i zasluzno su bili na pozicijama na kojima su bili. Znam da su posteni ljudi

Mima

26.12.2010. 14:03

@posteni budvanin - Ko je bivsi gazda Palme? Ja komentarisem o dvojici ljudi koji su uhapseni a koje vrlo dobro poznajem i znam da nijesu umijesani u nikakav kriminal i da nisu u nijednu politicku partiju. Radili su svoj posao casno i posteno i nemaju zgrade, jahte i bijesna auta.O drugima ne mogu da komentarisem, kao ni o bivsem gazdi palme, zato sto ih ne poznajem. Najlakse je osuditi druge na osnovu prica i traceva. Nazalost !

macak

26.12.2010. 11:39

Šta bi sa švercom cigareta?! Ja sam iz Bijelog Polja i znam(naravno kao očevidac) koliko se švercovalo.Postojali su čitavi magacini u koje se dopremalo šleperima na tone cigareta pa se to posle distribuiralo dalje.Djukanovica i njemu slične treba za uši dovesti u sud i naravno ,suditi mu po zakonu. Novcem od šverca kupovao je glasove onih nesrećnika koji su se prodavali za 100 evra, opanke,kravu ili nešto drugo.DJUKANOVICU,KO JE UBIO DUŠKA JOVANOVICA ???

Crna Gora

26.12.2010. 11:39

Budva je istinita slika Crne Gore.Neka dodju i u Kolasin da malo precesljaju nedodirljive.Sve su pokrali i unistili zarad svog interesa.

JEZ

26.12.2010. 14:07

Jos jedan veliki trik Mila Djukanovica koi za sada cuva njegova ledja prvi je povukao sahovski potez .Marovic razmislja kako da mu parira ali izbor je samo jedan Mafij se mora stati na kraj.Sve radnje Djukanovica isplovitce u Budvi na povrsinu mora.Svetozar Marovic je znao kuda plovi Milov brod ida nece dugo ali je bio nemocan prepustio se najvecem Mafijasu na Balkanu koi sada zeli da Marovica unisti ovo je tek pocetak igre Milo .

Radomir Pavicevic

26.12.2010. 14:41

Zao mi je posebno Rajka Kuljacu.Da je dobar i posten covek je dokaz sto je 73%gradjana budve glasalo za njega.DPS je za to kriv. mnogo ce postenih otici u zatvor dok ce pravi kriminalci tajkuni i ubice slobodno setati Crnom Gorom.Gospodo iz DPS-a najaca stranka nikada nesmije da pristane na ucene i da malom koalicionom partneru prepusti MUP.Zloupotrebit ce ga da postane veliki, kao sto i to sada rade.Vidite kako pucaju od radosti i drze govore, a glavni kriminalci su u njihovim redovima.