Srbija

Subota, 25.12.2010.

00:10

Slobodno tržište poskupljuje gorivo

Sa početkom liberalizacije uvoza naftnih derivata, sve je izvesnije da će država prestati da određuje maksimalne cenovnike, jer Uredba o cenama još nije doneta.

Izvor: Novosti

Default images

Sirova nafta na svetskom tržištu beleži stalna poskupljenja, pa se uz nestabilan kurs dinara lako mogu očekivati i veće cene na pumpama.

Na poslednjoj sednici Vlade nije bilo reči o novoj uredbi koja bi regulisala maksimalne iznose za gorivo. Tako se može očekivati da zaživi predlog ministarstva trgovine, kojim bi cene bile određene slobodno.

Iskustva pokazuju da poskupljenje goriva uzrokuje i rast drugih cena. Ako država prestane da određuje najveće cenovnike za benzin i dizel, i to prepusti naftašima, mogao bi se očekivati i rast inflacije. Postoji bojazan i da bi naftne kompanije mogle da dogovore cene goriva. Čak i ako mali trgovci budu snižavali cene, to neće znatno uticati na tržište. Analitičari smatraju da će Naftna industrija Srbije nametati cenovnike, jer za razliku od konkurencije, ima sopstvenu preradu nafte u zemlji i dobru infrastrukturu.

"S početkom liberalizacije uvoza naftnih derivata, može se očekivati da benzinske pumpe imaju različite cene", kaže Ljubinko Savić, savetnik za energetiku u Privrednoj komori Srbije.

On dodaje i da je "NIS i dalje u prednosti, jer sam prerađuje naftu, pa će drugi određivati cene prema njemu. U naredne dve do tri godine ne treba strahovati od kartela, jer NIS zbog svojih kapaciteta ima dominantan položaj".

Prema Savićevim rečima, Intermol, OMV, EKO nemaju dovoljno razvijenu infrastrukturu da bi parirale NIS, naročito u veleprodaji. "Mali igrači osnovali su Udruženje naftnih kompanija, pa tako pokušavaju da pariraju NIS", kaže Savić i dodaje da bi se to moglo smatrati pretečom kartela, a vreme će pokazati da li će tako i cene biti formirane.

"Inflacija ne zavisi u velikoj meri od cene goriva u maloprodaji, jer naša industrija kupuje jeftinije derivate kod veletrgovaca. A cena u veleprodajama mogla bi čak i da se snizi", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

8 h

Podeli: