Rim: Eksplozije u ambasadama Čilea i Švajcarske

Tanjug/Beta

23. 12. 2010. u 12:10

Eksplozija u ambasadi Čilea usledila je nekoliko sati posle eksplozije u švajcarskoj ambasadi, a u incidentima su povređene dve osobe

RIM - Eksplozija u ambasadi Čilea u Rimu usledila je nekoliko sati posle eksplozije u švajcarskoj ambasadi, a u incidentima su povređene dve osobe, saopštili su zvaničnici.

Italijanska novinska agencija ANSA javila je da je sumnjiv paket pronađen i u ambasadi Ukrajine, ali je portparol ambasade Jevhen Mitskevič saopštio da je paket proveren i da nije pronađen nikakav opasan materijal.

"Ništa do sada nije pronađeno. Za sada smo bezbedni", izjavio je Mitskevič.

Policija je saopštila da je u švajcarskoj ambasadi jedan radnik zadobio teške povrede ruku, kada je u kancelariji za prijem pošte otvorio paket koji je eksplodirao u njegovim rukama, prenela je agencija Rojters.

Osoblje je ostalo u zgradi posle eksplozije, koja se desila oko 11 sati, a eksperti su pretražili kancelarije ambasade.

"Ambasador je još tamo, ambasada nije evakuisana", rekao je Mauricio Medžavila, portparol italijanske vojne policije Karabinejri.

Odgovornost za današnje napade paketima bombama na ambasade preuzela je jedna anarhistička grupa, preneli su večeras italijanski mediji.

Obaveštenje u kojem je Neformalna anarhistička federacija preuzela odgovornost za napade, pronađeno je u kutiji na mestu eksplozije u ambasadi Čilea, koja je danas prva napadnuta.

"Odlučili smo da se ponovo čujemo rečima i delima. Uništavamo sistem dominacije. Živela Federacija anarhista, živela anarhija", navodi se u tekstu.

Poruku sada analizira italijanska policija, prenele su agencije te zemlje.

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Italije Roberto Maroni izjavio da se veruje da su anarhisti odgovorni za današnje napade u ambasadama Čilea i Švajcarske u Rimu. Više elemenata istrage ukazuju na anarhiste, rekao je Maroni, iako do tada nijedna organizacija nije preuzela odgovornost za napade.

Italijanski mediji navodili su da bi iza napada mogli da stoje "anarhistički krugovi iz ekološko-terorističkog pokreta". Kao drugi mogući vinovnici navode se anarhističke grupe, zbog toga što se u švajcarskim zatvorima nalazi veći broj njihovih pripadnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Zivac Miki

23.12.2010. 18:05

@MDL - Pa zna se ko stoji iza svakog ovakvog napada miljenici Evrope-MUSLIMANI

Zoran I.

23.12.2010. 18:49

@MDL - Bas mi nije nista jasno ko stoji iza toga: levica, desnica, opzicija, separatisti, CIA, BIA, KGB ili neki novi klinci. Pojasni malo molim Te.

Bata Dosen

23.12.2010. 21:39

@Branka - Najverovatnije Srbski navijaci iz Djenove . Za sve su oni krivi dok Talijani pripremaju drugu bombu . Platini cuvajse

Branislav

26.12.2010. 01:46

@Branka - Ovde ima i malo blesavih ili se bar tako prave kao Branka i Zoran I.