Capital.ba

Grčki parlament usvojio budžet za iduću godinu

23.12.2010. / 9:47

ATINA, Grčki parlament je danas rano usvojio budžet za 2011. godinu, koji predviđa povećanje poreza i smanjenje plata u javnim firmama, te oštro rezanje drugih rashoda.
Usvojeni budžet smanjen je za 6 milijardi evra, čime bi se budžetski manjak u ovoj godini trebao svesti na 7,4 odsto BDP-a s ovogodišnjih 9,4 odsto. “Učinit ćemo sve što je potrebno da uspijemo. Promijenit ćemo ovu zemlju”, poručio je zastupnicima socijalistički premijer George Papandreu uoči početka glasanja, koje je proteklo u strogoj stranačkoj stegi. Svih 156 vladajućih socijalističkih zastupnika, od 300 članova parlamenta, glasalo je za budžet, kojem je cilj ispoštovati plan izlaska iz katastrofalne ekonomske krize dogovoren u maju s MMF-om i EU-om.

Grčki glavni grad Atina bio je juče paralizovan opštim štrajkom radnika nezadovoljnih novim smanjenjem budžetskih manjkova i još oštrijih rezanja troškova. Sinoć ispred parlamenta se okupilo oko 5 hiljada ljudi i uzvikivalo: “ne možemo to više podnijeti”, a među njima se isticala i grčka zastava s natpisom “na prodaju”.

Vlada je u 2010. već srezala plate u javnom sektoru za 15 odsto. Povisila je starosnu granicu za penzionisanje, zamrznula penzije i smanjila javnu potrošnju. Međutim, poreza nije uspjela prikupiti koliko je planirala iako je znatno povisila PDV. Prijašnje grčke vlade su prikrivale gubitke lažiranjem privrednih podataka i budžetski manjak dovele do 15,4 odsto BDP-a. Hina

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!