Pretučena profesorka: Zašto batine?

M. Kovačević

21. 12. 2010. u 20:55

Vilmu Grebenarović iz 12. beogradske gimnazije više boli duša od povreda. Maskirani napadač: Videćeš ti mene!

DA li sam zaslužila da posle 23 godine predanog rada sa učenicima, budem brutalno pretučena? Više me boli duša, nego povrede po celom telu.

Suznih očiju, za „Novosti“, u svom domu priča Vilma Grebenarović (51), profesorka geografije Dvanaeste beogradske gimnazije, koju su pre dve večeri, na školskom parkingu, napala dvojica maskiranih momaka.

- Otežano se krećem. Slomljena mi je ramena kost, pa ću četiri nedelje nositi gips. Otečeni su mi obrazi, teško dišem, a šake ne mogu da savijem - kaže profesorka, dok pokušava da zauzme položaj u kome ne oseća bol.

ŠAMARI, UDARCI, SAČEKUŠE... RODITELjI P. M. i M. B. 20. juna 2006. godine pretukli su nastavnika hemije Dragana Stepića u OŠ „Dositej Obradović“ u Somboru. U SREDNjOJ tehničkoj školi „Nikola Tesla“, u Sremskoj Mitrovici, 21. juna 2009. godine, učenik prvog razreda O. Z., nezadovoljan zaključenom ocenom iz hemije, išamarao je profesorku M. M. (62). NAVIJAČI M. M. (22) i B. K. (20), 28. marta 2010. godine, pretukli su učenika N. G. (17) i profesora Željka K. (48) Srednje medicinske škole u beogradskoj opštini Zvezdara. TRUDNU profesorku srpskog jezika Mirjanu Ćalić (33), iz Apatina, 5. septembra 2010. godine, brutalno su pretukla dva napadača.

Tog kobnog ponedeljka, u klasičnoj sačekuši, nasilnici su prvo probušili gumu na profesorkinom „jugu“. U parku su sačekali da školsko zvono oglasi kraj šestog časa u poslepodnevnoj smeni. A onda, na slabo osvetljenom parkingu, bez školskog video-nadzora, sačekali su da se raziđu učenici i profesori.

- Ne sluteći ništa, ušla sam u automobil. Kada sam htela da krenem, primetila sam da je guma bušna. Izašla sam. U trenutku kada sam se savila da pogledam točak, osetila sam jak udarac u glavu. Bilo je strašno! Dok sam na zemlji rukama pokušavala da sakrijem lice, dva vitka, maskirana mladića su me udarala - vidno potresena priča profesorka.

Dok ju je šutirao, čula je nasilnika kako kaže: Videćeš ti mene!

Domar škole Rodoljub Simić (58) bio je u radionici kada je čuo zapomaganje sa parkinga. Prvo je pomislio da se deca jure. Ali se zapomaganje sve jače čulo. Izašao je.

- Šok. Profesorka Grebenarović sklupčano je ležala na zemlji, a jedan od napadača ju je šutirao. Nešto dalje, u mraku, stajao je drugi mladić i čuvao stražu. Viknuo sam, i potrčao ka mladićima. Kada sam stigao do njih, nasilnik se zaleteo na mene, oborio me, a zatim sa saučesnikom pobegao ka Ulici Jove Ilića - priseća se Simić, koji je odmah pozvao Hitnu pomoć.

U Dvanaestoj gimnaziji, svi su još u šoku zbog napada na koleginicu. Za profesorku učenici kažu da je stroži pedagog, ali i da je izuzetno pravična i dobar predavač.

- Počinjemo da budemo profesija visokog rizika. Ovim napadom nije ugrožena samo bezbednost, već i dostojanstvo prosvetnih radnika. Do sada u ovoj školi nikada nije bilo napada na nastavnički kadar. Ponekada učenici verbalno prete, ali nikada se nije dogodilo ovako otvoreno nasilje - kaže Svetlana Miljenović, direktorka gimnazije.

Prema njenim rečima, škola je do prošlog meseca imala privatno obezbeđenje, pored redovnog školskog policajca:

- Postojao je plan da se škola i dvorište pokrije kamerama i da se pojača obezbeđenje. Nažalost, kao i većina škola u Srbiji, za to nemamo sredstava.

UČENICI U ŠOKU

VEST da im je pretučena razredna, teško je primljena među učenicima „trećeg tri“, kojima je Vilma bila razredna. Telefon porodice Grebenarović se usijao i od poziva bivših đaka.

- Dolazi do nesuglasica sa učenicima, ali to je uvek za njihovo dobro - priča Vilma Grebenarović.

STRAH ZA ŽIVOT DETETA

U TEŠKOM sam psihičkom stanju. Posle ovako brutalnog napada, opravdan je strah za goli život. Ali, još više strahujem za život ćerke, koja je u drugom razredu gimnazije u kojoj predajem, kaže pretučena profesorka.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Beograđanin

21.12.2010. 21:39

Očekivao sam u ovom tekstu nešto više o pozadini napada na profesorku, kao i to - koliko učenika iz njenog predmeta ima slabe za pougodište. Jer u tome vidim mogući povod napada. To što joj je ćerka u istoj školi, ako sam dobro razumeo, je dokaz slabosti. Napad ne opravdavam, ali sam od Novosti drugog dana od dogadjaja očekivao mnogo više, a ne samo opširnije ono što smo već čuli i pročitali.

bree

22.12.2010. 00:14

@Beograđanin - Kakve veze ima koliko je slabih ocena bilo?? Profesori su bili još oštriji pre 20 god pa nijedan nije dobio batine čak ni u onim školama što smo ih zvali "Kaubojskim" Mašinske, Građevinske, Kožarske, itd Kad se to dešava u Gimnaziji onda znači sve je otišlo dođavola. Takvom nasilniku treba odrediti kaznu Društveno koristan rad.. Čišćenje snega , Metla u ruke i u sred Knez Mihajlove, preko leta branje kukuruza da fizičkim radom izbaci negativnu energiju.

Jukie

22.12.2010. 05:21

@Beograđanin - U drugim novinama je pisalo da ukupno oko 10 đaka ima jedinice, što je malo za gimnaziju.

Čitalac

22.12.2010. 11:26

@Beograđanin - Ja pak u drugim novinama čitam da profesorka sumnja da su u sve to upleteni neki roditelji, tako da verovatno ona sam zna onda i šta je uzrok incidenta. O tome nije govorila... pa predpostavljam da i ona nije cvećka, kao ni oni koji su je malo propustili kroz šake. Inače, slažem se da je ovaj tekst loš, nepotpun.

Inzinjer Franja

21.12.2010. 21:40

Te kriminalce sto su to uradili treba uzeti i prebiti g. motkom da neznaju kako se zovu !!

situlacija

22.12.2010. 02:10

Te povrede koje ona nabraja nisu vidljive. I to sto posle 23 godine u ovom poslu nije imala ovakvo iskustvo - hvala Bogu. Sve je to posledica odrastanja pod milosevicevom diktaturom .

nn

22.12.2010. 20:54

@situlacija - Ovako nesto je za svaku osudu. Krivi su roditelji, i niko drugi.Ako je ova profesorka stroga, neka je samo da nije zadrta i nesavesna to ne bi nikom odgovaralo, jer se time nista ne postize. Nadam se da ce pocinioci ovog kriminala brzo biti predsud.

darko

22.12.2010. 07:14

e ako država debelo ne kazni ovakve oni će u budućnosti da nalete na nekog majora u Batajnici i šta onda.Pa onda će evropejci i demokrate i naravno sve nevladine organizacije da kukaju kako su oduzeta dva mlada života i ko to ima pravo da uzima pravdu u svoje ruke.

Drakon

22.12.2010. 09:23

Kad sam ja bio u osnovnoj školi 80-tih za napravljenu veću glupost kod moje učiteljice kazna je bila - nekoliko šljaga(što ne smatram preterano pedagoškim). Sad smo došli u drugu krajnost da učenici tuku i prete nastavnicima. Šta masa roditelja tripuje: upišem ga u školu i ona će ga vaspitavati. Generalo, opšta boljka svesti ljudi koji mogu da utiču da se nešto promeni je neka sentimentalnost prema kažnavanju prestupnika bilo koje vrste. Treba preći na brutalnije kažnjavanje.

ana

22.12.2010. 09:37

Ne opravdavam nasilje ili obracun na ovakav nacin, ali kako se nastavnici ponasaju to je strasno.

virgulina

24.12.2010. 13:21

@ana - pa niko te na silu ne moze naterati da zavrsis srednju skolu ako neces. Jednostavno , ispises se iz skole i nece ti se nastavnici strasno ponasati. Samo da znas to nisu nastavnici nego profesori , infatilna osobo

Miki Tmm

22.12.2010. 11:02

Sigurno postoji debeli razlog za ovo batinjanje. Ako je ona strog profesor, a svi znamo sta to moze da znaci, onda je to njeno ponasanje izazvalo ovo sto se desilo.

Miloш037

22.12.2010. 13:17

@Miki Tmm - Мики, друже, ако немаш шта паметно да кажеш, боље ћути. Поздрав

Sara

22.12.2010. 13:37

@Miki Tmm - Odakle ti znas da postoji razlog i kakav razlog treba da bude da prebijes zenu koja majka moze da ti bude?Bolje da nista nisi rekao

been there done that

22.12.2010. 12:39

Fizicki obracun je definitivno poslednji vid komunikacije (nazalost zrtvi jedini razumljiv,mada je i to pitanje) a djaci nisu ti koji treba da sprovode pravdu,treba ih sankcionisati !!! Ko ne plati na mostu plati na cupriji!

Alek

22.12.2010. 12:55

Čitam i ne mogu da verujem. Kako te bre nije sramota? Profesor i treba da bude strog i ne treba da dozvoli da mu se deca penju na glavu. Oni nisu mame i tate, trebaju nešto da ih nauče a ne da ih maze i tetošu. Pogledajte kakva su deca...bezobrazna, nekulturna, bahata (čast izuzecima)...A roditelji pa to je tek posebno... strašno...Imam dva đaka, znam o čemu pričam i da sve ide iz kuće. Nisu uvek krivi drugi, pogledajte svoju decu, budite realni....

EX XII ucenik

22.12.2010. 14:57

Prvi put kad sam cuo da je pretucena profesorka geografije XII gimnazije od njih 3 znao sam da je Vilma u pitanju. Sve sto mogu da kazem, jeste da je to strasno, Ali da sigurno pola skole slavi.

Hogar Strasni

22.12.2010. 16:07

Neverovatno sta deca danas rade.Ali ko zna,s 'obzirom na to da su bili maskirani,mozda to i nisu deca vec roditelji.Strasno je to da zena bude pretucena jer je strog profesor.Po meni profesori se ne dele na stroge i one koji to nisu,vec na profesore koji cene i postuju svoj poziv i decu koju uce,i na one druge kojima je svejedno da li ce necemu nauciti decu.Iz iskustva(ne tako davnog)znam da od dece stvaraju ljude vredne postovanja upravo profesori iz prve grupe.Brz oporavak prof Grebenarovic.

Omladinac

22.12.2010. 20:24

Поштована госпођо, кажете зашто батине?Па зато што данашња омладина није глупа и "мутава" као оне некадашње генерације над којима су професори могли да се иживљавају....

virgulina

24.12.2010. 13:18

@Omladinac - dragi druze Omladinac , niko njih ne tera da idu u skolu a takva agresija je vrlo patoloska i svi ti "nemutavi" nad kojima niko ne moze da se izivljava su ustvari zapostavljene kukavice. Ti deri straznjicu godinama , ulazi pare i vreme u to pa izadji da predajes razularenim , nevaspitanim i priglupim stvorenjima kojima kad se digne mogu da te isprebijaju i obogalje. Sad stavi kapu na koleno , prst na celo i zamisli se da li evolucija ide u obrnutom smeru i najgori sljam prezivljava i seje strah