Capital.ba

Stvoriti ambijent za rast privrede

20.12.2010. / 10:39

ZVORNIK, Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske /RS/ Obrad Belenzada smatra da bi u narednoj godini prioritet Vlade RS trebalo da bude stvaranje boljeg ambijenta za veći rast privrede, jer je to jedini način izlaska iz krize.

“Privreda se mora rasteretiti, ukoliko se želi da oživi i krene uzlaznom linijom”, rekao je Belenzada novinarima u Zvorniku komentarišući prijedlog ekonomske politike za narednu godinu.

Ističući da bi ekonomska politika trebalo da bude razvojno orjentisana, Belenzada je rekao da, s obzirom na dugogodišnja dugovanja preduzeće i nemogućnosti izmirenja tih obaveza, Konfederacija sindikata RS predlaže da se sva ta dugovanja prema RS, javnim fondovima i preduzećima pretvore u akcije.

On je dodao da je neophodno smanjenje poreza i doprinosa, u skladu sa praksom zemalja u okruženju, ukidanje poreza na regres, topli obrok, te na terenski dodatak, jer su iskustva pokazala da ove dažbine predstavljaju veliki teret za povećanje proizvodnje, kao i izmirenja redovnih obaveza prema radnicima i RS.

Belenzada je naglasio da bi  prosjek plata na nivou republičke administracije trebalo vezati za prosjek plata u privredi radi rasterećenja privrede.

Naglašavajući da bi ekonomsku politiku trebalo bazirati na zaštiti domaće proizvodnje, Belenzada je rekao da bi bilo neophodno, u cilju povećanja stepena korištenja proizvodnih kapaciteta domaćih proizvođača, da budžetski korisnici i javna preduzeća RS prioritetno vrše nabavke od domaćih proizvodnih preduzeća.

Prema njegovim riječima, potrebna je stimulacija izvoza po carinskoj dokumentaciji, pogotovo kod preduzeća koja koriste domaće repromaterijale.

On je naglasio da je stav Konfederacije sindikata RS da se dovrši proces privatizacije, ali da strateška preduzeća, kao što su “Elektroprivreda”, “Šume” i “Željeznice”, moraju da ostanu u vlasništvu RS.

Narodna skupština RS razmatraće sutra po hitnom postupku prijedloge budžeta RS i ekonomske politike za narednu  godinu.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!