Kacin: EP u januaru ratifikuje SSP

Evropski parlament će ratifikovati u januaru Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, najavio izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 20.12.2010.

07:46

Default images

Izvestilac za Srbiju Jelko Kacin pozvao je članice EU, koje to još nisu učinile, da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ratifikuju što pre.

Kacin je, posle razgovora sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem, rekao da su ratifikacija SSP i nastavak evropskih integracija Srbije važni za Srbiju, ali i za ceo region i za EU.

"Želim da vlada Srbije što kvalitetnije odgovori na upitnik, kako bi se i tu ostvario pomak i veća dinamika približavanja, jer je to odlučujuće za ceo region. Uspešna Srbija na putu ka EU omogućava i susedstvu brže proboje i napredak", rekao je Kacin.

On je najavio i da će Evropski parlament u januaru usvojiti rezoluciju u kojoj će biti konstatovan pozitivan napredak Srbije u EU integracijama.

"Tekst rezolucije je spreman, a potrebno je još samo da se u rezoluciju uključe i amandmani kojima se konstatuju pomaci, ili nedostaci uočeni u međuvremenu od glasanja Odbora za spoljnu politiku do plenarnog zasedanja", rekao je Kacin.

Dačić: Rešićemo problem azilanata

Posle susreta sa Kacinom, ministar policije Ivica Dačić je rekao da Srbija čini maksimalne napore da neutrališe sve negativne efekte i sporedne pojave vizne liberalizacije, koje mogu da bace opasnu senku i da dovedu u pitanje taj proces.

On je naveo da je iz Švedske do sada vraćeno više od 2.000 lažnih azilanata i da je rešavanje tog problema poslednjih nedelja znatno poboljšano.

Najavio je da će MUP do kraja januara pripremiti više od 200 odgovora iz upitnika EU, ali da postoje i druga poglavlja za koja je to ministarstvo zaduženo.

"Cilj je da saradnja sa Haškim tribunalom i politička klima u regionu više ne budu prepreka za evropske integracije", rekao je Dačić i dodao da se taj proces ne završava odgovorima na upitnik.

Kacin je pohvalio napore MUP-a Srbije na smanjenju broja azilanata koji su odlazili u zemlje EU, rekavši da institucije Unije pozdravljaju zalaganje srpske policije na rešavanju tog problema.

“Usvojiti zakone za privlačenje investitora“

Slavica Ðukiæ-Dejanoviæ i Jelko Kacin (Beta)
Izvestilac Kacin se susreo i sa predsednicom parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović. Tokom razgovora, on je pozvao Vladu i Skupštinu Srbije da 2011. godine usvoje što veći broj zakona koji bi doprineli privlačenju stranih investitora.

"Stoga Vlada i Narodna skupština zajednički moraju raditi na nacrtima ovih akata jer to doprinosi, pre svega, jačanju ekonomije, države Srbije i boljem životnom standardu građana", kazao je izvestilac EP.

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, Kacin je rekao da EP visoko ceni postignute rezultate Skupštine Srbije u poslednje dve godine i dodao da je potrebno ojačati ulogu te institucije.

Kacin pozdravio profesionalizaciju Vojske

Tokom posete Beogradu, Kacin se sastao i sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem i pri tom pozdravio uspešno sproveden proces profesionalizacije Vojske Srbije.

Kacin je u razgovoru sa Šutanovcem ocenio i da je standardizacija Vojske Srbije izuzetno važna i sa aspekta daljeg pristupanja Srbije EU.

Tokom razgovora o evropskim integracijama Srbije i reformi sistema odbrane, Šutanovac je naglasio da Srbija čini sve kako bi se proces evropskih integracija maksimalno ubrzao, objavljeno je na internet stranici Ministarstva odbrane Srbije.

On je izrazio spremnost za uključivanje pripadnika Vojske Srbije u multinacionalne operacije EU, "nakon zaključivanja okvirnog sporazuma o civilnim i vojnim misijama EU".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: