Šifre čuvale Župljaninove jatake

E. R.

14. 12. 2010. u 11:43

Šta se navodi u optužnici protiv Stojana Župljanina: Plan i redosled skrovišta i spisak jataka on je napravio još 2000. godine

BEOGRAD - Haški optuženik Stojan Župljanin mogao je da bude uhapšen još 2006., a ne tek dve godine kasnije, saznaju "Novosti". Jedan od svedoka protiv bivšeg načelnika regionalnog Centra službe bezbednosti u Banjaluci, predao je navodno još tada srpskim istražnim organima, Župljaninov šifrarnik - spisak sa lozinkama pomoću kojih je nesmetano komunicirao sa svojim jatacima.

Pomoću ovih šifara, Župljanin je znao kada policija preduzima akcije protiv njega, kada "miruje", kada će morati da promeni lokaciju skrivanja, ali i da zatraži novac ili kartice za mobilni telefon.

Tako je poruka "Danas je sunce" - značila: Sve je čisto!

Kada bi ostao bez novca, Župljanin bi poslao poruku sa tri kartice.

Tužilaštvo za ratne zločine je, u podignutoj optužnici protiv šestoro njegovih jataka, opisalo kako se Župljanin skrivao. Optuženi Koviljko Lovre, Mlađen Marjanović, Vinka Marjanović, Slobodan Koprivica, Milorad Koprivica i Nikola Tepić, terete se da su sami, ili preko drugih ljudi, skrivali Župljanina i pružali mu utočište u svojim kućama, stanovima i vikendicama, doturali mu novac i odeću.

Neki od su ga, kako se navodi u optužnici, organizovali boravke sa porodicom, tajne večere i susrete sa starim prijateljima, upoznavanja sa novim prijateljima i prijateljicama sa kojima je imao intimnu vezu.

Inače, tužilaštvo trenutno sprovodi pretkrivični postupak protiv još 22 osobe iz centralne Srbije za koje se sumnja da su skrivale Župljanina. Kako saznajemo, otkriveno je da je deo jataka Župljanin upoznao dok je bio generalni direktor Duvanske industrije u Banjaluci.

Župljanin je jula 1999. godine dobio od Centra bezbednosti Pala RS, lažna dokumenta na ime Branislava Vukadina, koji je poginuo u Žepi 1992. godine. Sa novim identitetom došao je da živi u Srbiji. Prva njegova adresa je bila Subotica gde je dobio izbegličku dokumentaciju na osnovu lažnih dokumenata. Zatim se preselio u Novi Sad i nakon toga, promenio još 26 lokacija u zemlji. Tri meseca je proveo u Moskvi, zatim je otputovao u Lagos, pa u Pariz.

Plan i redosled skrovišta i spisak jataka on je napravio još 2000. godine. I za to je postojao - šifrarnik. Lozinkama su sakrivena imena gradova, jataka na koja sigurno može da računa. Spisak je predao jednom od svedoka i rođacima sa kojima je komunicirao.

Nakon što je, posle dojave, uspeo da pobegne policiji u Nišu, u januaru, 2008. godine, otišao je u Pančevo, gde se krio od sredine aprila 2008. godine, pa do hapšenja 11. juna, 2008.

OTKRIO SE!

KOLIKO je svet mali, Stojan Župljanin se uverio u Moskvi. Jedan od njegovih prijatelja odveo ga je u kafanu da ga upozna sa prijateljem.

- Ja sam Branislav Vukadin - "predstavio" mu se Župljanin.

- Pa, neverovatno! Vi se zovete isto kao i moj rođak koji je poginuo u Bosni devedesetih godina - odgovorio mu je u neverici došljak, rukujući se sa njim.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Boro Manjaca

14.12.2010. 13:04

Koji cinizam.Pa sto ne optuze i one u Moskvi, Parizu i Lagosu u Nigeriji a ne samo ove nase ljude.

Bojan

14.12.2010. 14:02

Tužilaštvo, imate li dokaze? Ili će biti isto kao sa jatacima Ratka Mladića što vam od srca želim.

ŠONESI

14.12.2010. 23:30

članak je napisao neki  početnik , pominje i prijateljice i intimne veze , stvarno pandurski ha,ha,ha

Radomir Pavicevic

15.12.2010. 13:20

Vi ste stvarno presli svaku meru.Kome su to jos u svijetu sudili. Zamislite da su u Nimbergu sudili pomagacima ratnih zlocinaca, morali bi suditi Papi i celoj katolickoj crkvi. Skinite se vise sa grbace ovog napacenog srpskog naroda. Idite tamo po hrvatskoj pa sudite.Srpskom narodu sude anti srbi.

banjalucanin

16.12.2010. 14:33

nema te sluzbe koja bi njega uhapsila da nije ecim ljuban znao gdje se krije. pomenuti je odao i zupljanina i karadzica a zauzvrat je oslobodjen odgovornosti za dilanje i druga krivicna djela