• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Država ne može sve sama

Obraćajući se učesnicima skupa "Nedovoljno razvijena područja - šansa za investitore", Tadić je poručio da država nema nepresušnu kasa, već da svi moraju racionalno da se ponašaju.

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je danas, u razgovoru s predsednicima nedovoljno razvijenih opština, da će država stvoriti infrastrukturne pretpostavke za ravnomerni razvoj, ali da lokalne samouprave same moraju da sagledaju sopstvene razvojne potencijale.

Tadić je, na konferenciji "Nedovoljno razvijena područja - šansa za investitore", kazao da Srbija mora da u najskorijem periodu iz sopstvenih resursa završi infrastrukturnu mrežu koja će povezati slabije razvijene opštine sa saobraćajnim arterijama.

"Samo u tragovima možemo danas da računamo na solidarnost EU, ali želimo da idemo napred u integracijama kako bismo mogli da računamo na veću podršku. Međutim, ne možemo da računamo da ćemo graditi puteve i energetiku od bespovratnih sredstava EU", kazao je Tadić.

Stoga je, prema njegovim rečima, "moralno opravdano" zaduživanje po povoljnim uslovima, jer bez modernizovane infrastrukture Srbija nikada neće ni postati članica EU.

Predsednik Tadić je naglasio da su nerazvijene opštine u središtu strateškog plana razvoja "Srbija 2020", koji podrazumeva institucionalne reforme, konkurentnost zemlje kada su u pitanju strane investicije, plan izgradnje infrastrukture, sagledavanje resursa države i lokalnih sredina i sprečavanje demografskog sloma.

Prema njegovim rečima, današnji neravnomerni razvoj i zaostalost pojedinih opština posledica su nazadovanja u poslednjoj deceniji 20. veka, ali i neplanskog razvitka Srbije u vreme SFRJ.

Tadić je poručio da je najveći protivnik praktičnom pristupu koji daje rezultate uvreženo očekivanje građana da država sve treba da uradi sama.

"Samoupravni socijalizam ne može biti odgovor u današnje vreme. Državna kasa nema nepresušne izvore i mora racionalno da se ponaša i da ulaže u oblasti u kojima će produktivnost da se podignu na najviši nivo", kazao je Tadić.

"Suprotno neracionalnom principu u kojem se od države očekuje da bude lek za sve probleme, moramo imati racionalnu državu koja će sa jasnim planom investirati u one oblasti u koje privatni sektor ne može ili neće da uloži", rekao je Tadić.

Skup, kome prisustvuju predsednici 48 nedovoljno razvijenih opština Srbije, otvorio je ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, a prisustvovali su vicepremijeri Ivica Dačić i Božidar Đelić, ministri Slobodan Milosavljević i Verica Kalanović i šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer.

Ugljanin je poručio da su nerazvijene opštine neotkriveno blago i da predstavljaju plodno tlo za domaće i strane investitore.

Ministar Ugljanin je najavio da će država u 2011. godini, pored finasiranja projektne dokumentacije, početi da finansira i same projekte.

"Nastojimo da poboljšamo kvalitet projekata i da suzbijemo formalne greške koje se javljaju pri apliciranju za projekte", objasnio je Ugljanin i poručio da će država podržavati samo one projekte koji će proizvesti domino efekat u održivom razvoju.

Prema njegovim rečima, prioritet, ipak, treba da bude edukacija opštinskih uprava za pripremu projekata koji će postati deo razvojnih planova EU.

Prema poslednjim pokazateljima, trećina opština u Srbiji je nedovoljno razvijena i u njima živi oko 930.000 građana.

Na konferenciji, koju je organizovala Kancelarija za održivi razvoj nerazvijenih područja, premijerno su predstavljena dva promotivna projekta: informativni vodiči za investitore i TV serijal "Druga strana Srbije", koji prikazuje realno stanje u najnerazvijenijim opštinama Srbije, njihove prirodne resurse i mogućnosti razvoja.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image