Utorak, 14.12.2010.

12:24

Uskoro pasoši za zgrade

U januaru bi, prema najavama Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, trebalo da bude usvojen Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada.

Izvor: B92

Default images

Svaka zgrada će, prema tom Pravilniku, imati "pasoš energetske efikasnosti" koji će ukazivati na to koliko stanari zgrade troše, odnosno štede energiju.

Arhitekta Milica Jovanović-Popović, članica Radne grupe na ovom projektu , kaže za B92 da će pasoš pomoći građanima da razmišljaju o merama štednje.

„On će govoriti o tome koliko jedna zgrada kao celina troši energije za grejanje tokom jedne godine i biće izražen u kilovat-časovima po metru kvadratnom godišnje. Inače, pasoši imaju različite oblike u različitim zemljama“, objasnila je ona, gostujući u Vestima TV B92.

„Radiće se istraživački projekat, kompletan popis zgrada, sistematizacija zgrada i referentnih objekata, a biće i prezentacija na netu, da bi građani mogli da uporede svoju zgradu sa referentnim objektom i da znaju okvirno koliko zgrada troši po metru kvadratnom“, dodala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

21 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: