NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

Moguća nova iznenađenja u SPS

M. BABOVIĆ

12. 12. 2010. u 20:55

Lider Socijalističke partije Ivica Dačić razmišlja da predloži još jedno novo lice uz pet sadašnjih potpredsednika

KADROVSKA iznenađenja u vrhu SPS možda se neće završiti imenovanjem dr Dijane Vukomanović za potpredsednika. Kako "Novosti" saznaju, lider partije Ivica Dačić ozbiljno razmišlja da naknadno predloži i šestog kandidata za tu funkciju.

Iako je ustoličenjem stranačkog rukovodstva i usvajanjem novog programa formalno pala zavesa na Osmi kongres SPS, sve izborne kombinacije još nisu zatvorene.

Na sledećoj sednici Glavnog odbora biće izabrano još osam članova predsedništva i vrlo je moguće da tada, ili kasnije, Dačić predloži i šestog potpredsednika.

On je tu svoju ideju otkrio u subotu uveče svojim najbližim saradnicima, a saznajemo da traži osobu sličnog profila kao Vukomanovićeva. Ona se iznenada iz Instituta za političke studije vinula u stranačku orbitu i biće zadužena za sprovođenje novog programa kojim je delom i pisala.

Mada je Dačić nekoliko puta govorio da se mlađima moraju otvoriti vrata, gotovo ista postava u rukovodstvu svedoči da je, ipak, na kraju poslušao predloge baze i da se nije upustio u smenu generacija.

Ma koliko vođa socijalista u šali govorio da je legenda atletike Franjo Mihalić ušao u Glavni odbor i da Milutin Mrkonjić ne bi bio najstariji, Slobin graditelj ostao je u potpredsedničkoj fotelji. A u kuloarima na Studentskom trgu već mu je bila "skuvana" smena.

- Bez obzira na to što je bio izuzetno blizak sa Miloševićem, Mrka je od 2003. godine prihvatio reforme u partiji i uživa veliku popularnost među biračima - pojašnjavao je u nedelju Dačić svoje kadrovske poteze, na vanrednoj konferenciji za medije.

I GEJ OKEJ
NOVI član Glavnog odbora SPS postao je i Boris Milićević, aktivista Gej strejt alijanse. I to potvrđuje da se kod socijalista nešto "pomera", jer se u anketi CeSID čak 94 odsto njihovih pristalica izrazilo negativno protiv homoseksualaca.

U istom potpredsedničkom stroju ostali su i Žarko Obradović, Slavica Đukić-Dejanović i Dušan Bajatović.

- Nikada nisam govorio da promene treba da obuhvate samo potpredsednike - objašnjavao je lider SPS.

- Priča o reformama ne mora nužno da se svede samo na pitanje godina, već kvaliteta i sposobnosti. Uostalom, i kada uzmete prosek godina naših potpredsednika ne vidim da ostale partije imaju mlađe rukovodstvo.

Dačić je sumirao da je na kongresu pobedila socijaldemokratska opcija u SPS. U narednim mesecima biće organizovani izbori i za opštinske, gradske i pokrajinske odbore. Time će se i "po dubini" steći osnova za dalju reformu i sledeći cilj - status pridruženog člana Internacionale.

NIŠTA O JEREMIĆU

NIKADA na zvaničnim konsultacijama lidera naše koalicije nije bilo konkretnog predloga za rekonstrukciju vlade - kazao je Dačić. - Bojim se da je to tema koja pažnju javnosti vodi na sporedan kolosek. Mi smo u svakom slučaju spremni da o tome razgovaramo i niko od nas ne mora da bude ministar.

Lider SPS precizirao je i da nije čuo da se sprema smena šefa diplomatije Vuka Jeremića.

- Do sada nismo imali primedbe na njegov rad - zaključio je Dačić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Dragan Gogovic

13.12.2010. 12:44

1945 dosli crveni na vlast i zavrsili sa svetosavskom srbijom,isti ti ateisti nastavljaju da svojom ideologijom izlude ovaj nas srpski hriscanski narod.vratimo ljudi kralja bez njega ne valja.dal je moguce da njima jos neko veruje i da moze da ih sledi pitam ja vas?

Dragan Gogovic

14.12.2010. 14:33

@Dragan Gogovic - i ovaj je daleko bolji od dacica i drugara njegovih.

John

13.12.2010. 12:50

Decembar je sneg tu i tamo po Srbiji.....al ne moze sneg da pokrije bas sve tragove.........uostalom vidi se ko je smetao braku DS-a I SPS-a i razlog zasto njega nema.