Budžet košta Slovake 20 EUR mesečno

Novi budžet Slovačke predviđa uštede kako bi deficit bio smanjen sa ovogodišnjih 4,5 milijardi evra na 3,81 milijardu 2011. godine.

Svet

Izvor: B92

Petak, 10.12.2010.

09:08

Default images

Budžet će, inače, koštati svako domaćinstvo u zemlji između 10 i 20 evra mesečno.

Pored povećanja prihoda preko većih poreza i ukidanja nekih otpisa i olakšica, vlada računa da će preko paketa mera uštedeti 1,75 milijardi evra.

Slovaci će najviše osetiti povećanje poreza na dodatu vrednost sa sadašnjih 19 na 20 odsto. To znači poskupljenje struje i grejanja za oko tri odsto, gasa za jedan procenat, a poskupeće i cigarete i benzin.

Ministarstva takođe planiraju otpuštanje najmanje 4.000 činovnika u državnoj upravi.

Deficit javnih finansija vlada centra i desnice na čelu sa premijerkom Ivetom Radičovom želi da smanji naredne godine na 4,9 odsto BDP-a, dok se u poslednje dve godine manjak kretao na oko osam odsto.

"Slovačka će naredne godine ponuditi tržištu osam milijardi evra u državnim obveznicama. Ako vlada ne uspe da ubedi investitore koji bi ih kupili da je dostojna poverenja, investitori će ukalkulisati u cenu i taksu za povećani rizik", kaže poslanik vladajuće koalicije Jozef Kolar.

On je upozorio da bi se zaduživanje ubrzalo i da se samo u poslednje dve godine dug preračunat na glavu stanovnika Slovacima povećao se sa 3.400 na 5.300 evra.

Ministar finansija Ivan Mikloš kaže da budžet za narednu godinu nije idealan ali da je dobra vest za zemlju, jer je Slovačka sišla sa opasnog puta zaduživanja kakvim su pre nje krenule Mađarska i Grčka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

8 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: