Međunarodna poternica za Sanaderom

M. RADONJIĆ/ Tanjug

09. 12. 2010. u 13:12

U četvrtak veče određen jednomesečni pritvor bivšem hrvatskom premijeru Ivu Sanaderu, pri kraju postupak raspisivanja međunarodne poternice

ZAGREB - Istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić prihvatio je u četvrtak veče zahtev Službe za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) i odredio jednomesečni pritvor bivšem premijeru Ivu Sanaderu, koji je tokom dana napustio Hrvatsku pre nego što mu je ukinut imunitet.

Zatvor za bivšeg premijera i saborskog poslanika, kojem je tokom dana oduzet imunitet, određen je zbog opasnosti od bekstva i zbog uticaja na svedoke, rekao je Devčić koji je o zahtevu USKOK-a odlučivao na posebnom ročištu, javila je Hina.

Na taj način su se stekli uslovi za raspisivanje međunarodne poternice, što je stvar USKOK-a, koji daje nalog, i policije, koja raspisuje poternicu. Portparol hrvatskog MUP-a Krunoslav Borovec izjavio je u četvrtak veče u emisiji HTV-a da je pri kraju postupak raspisivanja međunarodne poternice protiv bivšeg premijera.

NA PUTU SAM! NISAM pobegao - poručio je Ivo Sanader SMS porukom novinarima zagrebačkog “Večernjeg lista”. “Odazvaću se Uskoku (Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala), na prethodno planiranom putu sam”, piše u poruci.


Tužilaštvo je inače u četvrtak poslalo zahtev hrvatskom Saboru za ukidanje imuniteta poslaniku, bivšem premijeru Ivu Sanaderu, koji je nekoliko sati kasnije seo u crnu “opel vektru” i u prepodnevnim časovima, nešto posle 11 sati, odjurio iz zemlje preko graničnog prelaza Bregana!


Vest o bekstvu od pravde nekada najmoćnijeg političara u zemlji, koga povezuju sa više korupcionaških afera, protutnjala je kroz Hrvatsku poput uragana. Opozicija je podigla buru i poručila vlasti, koja pere ruke od Sanadera, da se spremi da pođe putem svog nekadašnjeg predvodnika. Sabor je ukinuo imunitet bivšem šefu vlade, a za to su glasali i svi predstavnici HDZ.

Policija je potvrdila da je Sanader otišao u Sloveniju. Pošto nisu imali nikakav nalog za hapšenje ili zadržavanje, morali su da ga puste...

Mediji su spekulisali da je Sanaderovo odredište Austrija, jer se pretpostavlja da je on državljanin i te zemlje, sa kojom ga spajaju mnoge (unosne) poslovne veze. To je, ujedno, trenutno i jedna od većih dilema: ako zaista ima austrijski pasoš, teško da će dobiti kartu za povratak kući. Hrvatska i Austrija, naime, nemaju sporazum o izručivanju, a - čak i da ga imaju, rezonuju hrvatski novinari - austrijski ustav ne dopušta izručenja sopstvenih državljana!

JOSIPOVIĆ: ODGOVORNOST PREDSEDNIK Hrvatske Ivo Josipović smatra da je odlazak Ive Sanadera iz Hrvatske u trenutku kada je zatraženo da mu se ukine poslanički imunitet “veliki poraz sistema i propust, u prvom redu policije, za koji neko mora da snosi odgovornost”. - Neko visokog ranga ko je osumnjičen za korupciju ne bi smeo ovako da ode iz zemlje. Tu se apsolutno postavlja pitanje odgovornosti - istakao je hrvatski predsednik.

Internet sajt “indeks.hr” saznaje da Sanadera terete za zloupotrebu ovlašćenja i položaja, ali u četvrtaknije bilo poznato tačno i u kojem konkretnom slučaju. Nagađa se, ipak, da je povod izvlačenje novca iz državnih kompanija preko firme “Fimi-medija”. Ova afera je navodno “teška” više od 10 miliona evra. Do sada su na vrhu piramide osumnjičenih bili bivša direktorka tog preduzeća Nevenka Jurak, kao i bivši šef Carine i stranački blagajnik HDZ-a Mladen Barišić. Dvojica aktera sastanka u Vladi na kojima je šefovima više državnih firmi sugerisano da posluju s “Fimi-medijom” još nisu bili na propitivanju u Tužilaštvu, a jedan od njih je - Ivo Sanader.

Ime bivšeg premijera pominje se, takođe, i u aferi sa “Hrvatskom elektroprivredom”. Reč je o preprodaji električne energije, sumnjivoj dodeli poslova, dogovaranju mita većeg od dva miliona evra, nezakonitom davanju popusta za struju, fiktivnom zapošljavanju HDZ-ovog povratnika iz Australije...

Sumnja se da su velike svote novca “ispumpavane” i iz preduzeća “Hrvatske autoceste”, preko firme “Skladgradnja”.

Uz sve to, jedna od tabu tema u Hrvatskoj do skora su bili crni fondovi HDZ-a, kojima se stranka, navodno, izdržavala tokom većeg dela svog postojanja. Mediji su spekulisali da je Sanader novcem iz tih fondova kupovao koalicione partnere, ali i potkupljivao novinare i urednike.

Hrvatski mediji ocenjuju da se najmanji izgledi da bi bivši premijer mogao da bude uhapšen zbog eventualnih nepravilnosti u odnosima s austrijskom “Hipo bankom”, u čijoj “mašineriji” je bio veoma važna poluga.

LET ZA LONDON SLOVENAČKI radio je javio, pozivajući se na nezvanične izvore, da je Ivo Sanader na ljubljanskom aerodromu “Brnik” prijavljen za let za London u 15.50.

Dok se u javnosti raspravljalo o svemu ovome, hrvatska opozicija u četvrtak je bila neumoljiva:

- Samo je pitanje vremena kada će se obistiniti izjava Jadranke Kosor: “Kud Ivo, tud i ja” - reči su Igora Dragovana (SDP).

Njegov stranački kolega Arsen Bauk smatra je posredi pokušaj HDZ-a da im Ivo Sanader i treći put dobije izbore, ali to im, kako smatra, “ovoga puta neće uspeti, jer je pitanje dana kada će njegovi saradnici krenuti njegovim putem”...

- Ovo neće nikako uticati na HDZ, jer taj čovek više nije u HDZ-u - odgovorio je član vladajuće stranke Josip Đakić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Spasa

09.12.2010. 18:11

Nasim ministrima pa i poslanicima treba ukinuti imunitet. Prvo im oduzeti pasose da ne bude bezanije.Mislim da bi bila jako velika frka.Da su posteni sami bi se odrekli imuniteta,jer ako su posteni ne treba im.

Ivica

09.12.2010. 19:03

Svi ce oni iz lijepe nase,Sad je naredu onaj zlocinac Mesic pa ce polako svi za njim.A vi hrvati ponosite se i dalje sa svojim zlocincima.

pipo

09.12.2010. 19:04

Pa sta ima tu cudno? Ima pravo covek da prelazi granicu i putuje. Samo je cudna jedna stvar? Gospodin Sanader sam protiv svih.Sta je sa ostalima ? Ah,da balkanska zloba,trolicnost,dvolicnost i lazno prijateljstvo....cast izuzecima.Na zapadu je jos i gore.

uragan

10.12.2010. 01:52

zamislite da nasim ministrima ukinu imunitet,pa svi bih se razbezali kao misevi samo sto bih oni otisli u toplije krajeve.zima je pa da ne prehlade.

Milan, London

10.12.2010. 16:14

Mislim … , ako je g-din Sanader otišao u Sloveniju po zimske gume, nije trebao, u Hrvatskoj ga čekaju lanci ...