Zdravlje

Četvrtak, 09.12.2010.

10:32

Sredstva protiv sunca štite od raka

Odrasle osobe koje neko vreme redovno koriste kozmetička sredstva za zaštitu od sunca su i godinama kasnije znatno manje izložene riziku od melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože, utvrdili su australijski stručnjaci s Kvinslendskog univerziteta.

Izvor: B92

Default images

Naime, ljudi koji su devedesetih godina neko vreme koristili navedena sredstva su čak deset godina kasnije bili pod 50 odsto manjim rizikom da obole od melanoma, prenosi Rojters.

Adela Grin i tim njenih kolega s pomenutog univerziteta, su 1992. otpočeli studiju na preko 1.600 Australijanaca. Medju njima su metodom slučajnog uzorka odredjeni oni kojima je samo dat savet da koriste sredstva protiv sunca, dok su ostali i dobijali takva sredstva, uz precizna uputstva za njihovo korišćenje i upotrebljavali su ih do 1996. Deset godina kasnije melanom se razvio kod svega 11 ispitanika iz ove druge grupe i kod 22 iz prve.

Rizik da osobe koje su četiri godine koristile sredstva protiv sunca, kasnije obole od težeg, invazivnog melanoma, je bio čak 73 odsto manji nego kod osoba iz grupe koja je dobila samo savet.

Australijski stručnjaci ističu da ovo istraživanje pokazuje da nisu u pravu oni koji smatraju da efekat korišćenja sredstava za zaštitu od štetnih zračenja nije prevelik, zbog toga što navodno osobe koje ih koriste postaju neoprezne pa se duže izlažu suncu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: