Potpredsednik Demokratske stranke Srbije i bivši ministar za KiM Slobodan Samardžić smatra da će učešće Srba na kosovskim izborima 12. decembra imati negativne posledice i po interese srpskog naroda na KiM i po državne interese Srbije.

Samardžić u Danasovoj debati tvrdi da i zvanični Beograd učestvuje „u pritiscima“ na Srbe da izađu na prve parlamentarne izbore samoproglašene kosovske države.

Kakve će političke posledice imati učešće Srba na predstojećim kosovskim izborima?

– Političke posledice će biti negativne i po interese Srba u Pokrajini i po državne interese Srbije. Srbi u Pokrajini silom se teraju da žive u tuđoj i nasiljem otcepljenoj državi, uz to još prilično kriminalizovanoj i neprijateljski okrenutoj prema njima. Međunarodno prisustvo tokom 11 godina nije uspelo da uvede red na teritoriji koja mu je data na upravu, a najmanje da zaštiti Srbe i njihove životne interese. Kako bi onda Srbi mogli da zaštite sami sebe u neprijateljskom okruženju. Njihovo učešće na izborima samo bi dalo legitimnost toj nasilničkoj tvorevini, Kosovu. Do učešća Srba može doći samo nečuvenim pritiskom i ucenama kojima su oni sada izloženi. Za interese Srbije to bi bio još jedan korak dalje od KiM. Najgore je to što zvanični Beograd u svemu tome učestvuje.

Da li bi i na koji način kosovski Srbi, koji budu ušli u novi parlament i vladu Kosova, mogli da uspostave institucionalne veze s Beogradom?

– Mogli bi samo preko Prištine. Tako kaže plan Martija Ahtisarija, koji su vlasti u Beogradu prihvatile. Ovi izbori bili bi značajan korak u ispunjavanju odgovarajućih odredaba Ahtisarijevog plana.

Kakve bi mogle biti političke posledice činjenice da će u novim kosovskim institucijama sedeti uglavnom Srbi koji žive južno od Ibra, dok će politički predstavnici sa severa biti van tih institucija?

– Čini mi se da se takve „činjenice“ upravo ovih dana stvaraju teškim pritiscima kojima su Srbi južno od Ibra izloženi da izađu na izbore. U tome učestvuju albanske institucije u Pokrajini, predstavnici međunarodnog prisustva i zvanični Beograd. Vlasti Srbije time hoće da pokažu da su kooperativne u stabilizaciji kosovskih prilika. Njihova kalkulacija je da se stvori čvrst utisak oko podele među Srbima, kako bi se politika Beograda koncentrisala na „spašavanje“ Kosova severno od Ibra.

Da li bi Srbi, koji budu ušli u kosovske institucije, trebalo i na koji način da učestvuju u najavljenom dijalogu Beograda i Prištine?

– Ti Srbi neće nikoga predstavljati, osim sami sebe. Kakav je njihov predstavljački kapacitet, kada za njih glasaju ljudi prinuđeni da to čine? Što se pomenutog dijaloga tiče, on je i inače takvog značaja da mu još samo fale ovakvi „srpski“ predstavnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari