Pritvor Asanžu do 14.decembra

D. S.- M. Č. P.

07. 12. 2010. u 12:02

Predao se osnivač vebsajta “Vikiliks”, koji objavljuje tajnu prepisku SAD. “Tanka” pravna osnova za gonjenje u SAD, pozivanje na zakon iz 1917.

OSNIVAČ vebsajta “Vikiliks” Džulijan Asanž (39) uhapšen je u utorak u Londonu, gde se predao oko 9.30, po lokalnom vremenu, policiji, i trebalo je da se pojavi pred sudom u Vestminsteru.

Vestminsterski sud odredio je osnivaču “Vikiliksa” Džulijanu Asanžu pritvor do 14. decembra. Sud je odbio da prihvati jemstvo koje je ponudio Asanžov advokat. Više ličnosti u svetu, uključujući i reditelja Kena Louča, izrazilo je spremnost da plate kauciju za Asanža.Asanžov advokat je prethodno najavio da će njegov klijent dobrovoljno otići na razgovor sa policijom.

Švedsko tužilaštvo izdalo je nalog za hapšenje Australijanca koga vlasti u Švedskoj traže zbog sumnje da je u avgustu silovao dve žene, što Asanž poriče. Asanž tvrdi da su to lažne, politički motivisane optužbe, a njegov advokat dodaje da njegov klijent “ne veruje u švedski pravni sistem”. Protiv Asanža, inače, u Švedskoj nije podignuta još nikakva optužnica.


Potera za Asanžom koincidirala je početkom objavljivanja poverljive prepiske američkih diplomata na vebsajtu “Vikiliksa”. Ubrzo je za Asanžom raspisana i crvena poternica Interpola, a sada su švajcarske vlasti zamrzle i njegov račun na koji su se slivali dobrovoljni prilozi za “Vikiliks”.

U Americi se istovremeno traga za pravnim osnovom za podizanje optužnice protiv glavnog čoveka “Vikiliksa”, koji je u saradnji sa nekoliko svetskih listova, objavio oko 250.000 poverljivih depeša američke diplomatije. Američki eksperti, kao jedinu eventualnu pravnu osnovu za gonjenje Asanža pominju zakon iz 1917. godine koji se odnosi na špijunažu.

Taj zakon, međutim, odnosi se na podatke vezane za odbranu zemlje, a depeše do kojih je došao “Vikiliks” su diplomatske i tiču se Stejt departmenta. Taj zakon nalaže i da je optužena osoba svesna da nanosi štetu odbrani zemlje. Najveća prepreka je, međutim, sloboda govora zagarantovana Prvim amandmanom Ustava SAD. Sudski su gonjeni samo izvori zaštićenih informacija, ali ne i oni koji su ih preneli.

Vikiliks: I Srbin u trgovini oružja. Više o tome možete pročitati OVDE

Pošto zakonskog okvira, praktično, za gonjenje Asanža u SAD nema, pojedini političari, a među njima je najglasniji senator Džozef Liberman, predlažu donošenje zakona kojim bi se zabranilo “curenje informacija”. Velika prepreka ovome je, međutim, snažna struja onih koji se pozivaju na tradiciju slobode govora u SAD. Uz to, čak i da se novi zakon donese, on ne može retroaktivno da se primenjuje.

- Hapšenje Džulijana Asanža predstavlja napad na slobodu medija i neće sprečiti “Vikiliks” da nastavi da objavljuje tajna dokumenta na Internetu - izjavio je portparol vebsajta Kristin Hrafnson.

AMERIČKA ČIZMA POLJSKI zvaničnici su tražili od SAD da Poljskoj pruži bolju zaštitu od Rusije, rekavši da žele “američku čizmu” na svojoj teritoriji, navedeno je u poverljivoj diplomatskoj prepisci SAD. Poljski ministar odbrane Bogdan Klih ponudio je tri vojna kompleksa na teritoriji Poljske .
- Želimo američku čizmu na našoj zemlji - rekao je pomoćnik u poljskoj vladi Vitold Vaščikovski.
Govori se i o “balansiranju” Vašingtona između baltičkih država, sada članica NATO, i Rusije, neposredno posle njenog rata sa Gruzijom. Litvanija, Letonija i Estonija osetile su se ugroženim posle ruske vojne pobede i tražile da NATO razradi poseban plan za njihovu odbranu, što je izvedeno proširenjem plana odbrane Poljske i na te tri države.

U međuvremenu, sajt “Vikiliksa” je meta dve vrste hakera. Prvi ga napadaju, pokušavajući da ga “ućutkaju”, dok hiljade drugih širom sveta podižu stotine kopija “Vikiliksovog” sajta.

Paskal Glor, potpredsednik švajcarske piratske partije, koja je pružila gostoprimstvo “Vikiliksu” na svojoj veb-adresi, kaže da nova, digitalna generacija, za razliku od političara, razume slobodu komunikacije i ne pristaje na ograničenja.



OBESHRABRIVANJE SRBIJE: EVROPA ILI KOSOVO

ŠEF srpske diplomatije Vuk Jeremić veruje da Srbija može da uđe u Evropsku uniju, i da pobedi po pitanju Kosova. Moramo da mu stavimo do znanja da je to nemoguće. Iako ta dva pitanja nisu formalno povezana, Srbi moraju da shvate da će, ako žele u EU, morati da priznaju Kosovo.

Ovako su, u depeši poslatoj iz američke ambasade u Parizu, 22. februara ove godine, prenete reči Rolana Galaraga, pomoćnika sekretara francuskog ministra spoljnih poslova.

Galarag je, u ime svog ministarstva, tražio da administracija SAD i EU zajedno “ubede” Srbiju da odustane od borbe za Kosovo, tako što će je, za početak, obeshrabriti da predloži novu rezoluciju UN o pokrajini.


- Srbi su besni na nas zbog demarša koji im je naša vlada uručila početkom februara, kada smo čuli za planove o novoj rezoluciji - kazao je Galarag. - Poslali smo im veoma uverljivu poruku.

Galarag je predočio američkim kolegama da Francuska “ne želi još jedan Kipar u EU”, aludirajući na činjenicu da je Kipar 2004. ušao u Uniju kao podeljeno ostrvo, gde severni deo zemlje nije pod kontrolom vlade u Nikoziji.

Ovaj zvaničnik kazao je i da će Srbi “morati da reše ključna pitanja sa Kosovom što se tiče pravosuđa, policije, carina, saobraćaja, poljoprivrede, kao i sve razlike po pitanju imena i terminologije”.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Jadan On

07.12.2010. 12:26

Sad ce iskusiti sta se desava kad gurnes prst u oko novom svetskom poredku. Pitanje je samo na koji nacin ce ga unistiti. Verovatno malo suptilnije nego sto su to uradili (i rade sa) srpskim liderima u Hagu. On je ipak njihov. Krenuli su prilicno banalno i bedno sa optuzbama dve Svedjanke - "kao" prvo su dobrovoljno vodili ljubav a posle je on isistirao bez kondoma. I sad eto internacionalne poternice. Kadije ce mu suditi.Sta li ce tek nasem Ratku raditi ako ga uhvate?

Kobac

07.12.2010. 14:46

@Jadan On - Mislim da on uopste nije sam Mislim da se radi o organizovanoj grupi koja se suprotstavlja novom svetskom poretku, tj. koja se brani od njega. Ovo je tek prvi od veceg broja udaraca koji ce uslediti. Ja tako mislim. Dojadilo ljudima da trpe vise tu suludu politiku. Globaliyam je puko.

Pesnik

07.12.2010. 13:15

DZulijan Asanz, zanimljiv lik i za celu planetu novi Deda Mraz ili Bozic Bata koji donosi poklone u vidu nasladjivanja za vecinu stanovnika planete...U pravo vreme, pred praznike, da se sve strane dobro odmore i u Novu godinu udju sa novim finansijskim inekcijama za svoje zanimljive sluzbe,toboz zbog zastite podataka, ocuvanju stabilnosti , zatim nacionalnih intresa i bla,bla,bla...Pa ljudi, ukljucite mozak a iskljucite televizore!Ovo je novi Bin Laden samo sto koristi Internet, USA laz !!!

toma

07.12.2010. 15:12

mozda misle da uhapse internet...ko bi znao ,u strahu su velike oci.zanimljivo da ga traze vise od Bin Ladena.

pavle

07.12.2010. 15:13

ljudi ovo je obmana veka. ovo je sve sa razlogom uradjeno, kako bi se skrenula paznja sa drugih tema i stvari. Sta je sa korejama...

Statisticar

07.12.2010. 18:38

Toliko o slobodi misljenja i govora i demokratiji u Velikoj Britaniji. Umesto da se o ovom gospodinu raspravlja u naucnim krugovima i javnim tribinama, on je predat policiji. Kad sam ja isao u skolu, na casovima istorije ovo se zvalo fasizam.

Urban Tip

07.12.2010. 18:52

Predstava je konačno završena. Nadam se da će dotični biti najstrožije kažnjen, kako bi se domaćim i stranim patriJotama pokazalo ko je mačka a ko miš. Sa velikima nema šale, zato srbija treba da se odrekne rusije i okrene se upotpunosti ka US. To je jedini naš spas kao i istorijska šansa!

m.l.

08.12.2010. 08:33

@Urban Tip - @Urban tip vi ste jedan obican mis, jedan mali preplasen stvor....Da su nasi preci tako razmisljali , mi bi danas govorili turski umesto srpskog.

Boro Manjaca

07.12.2010. 19:54

Ove optuzbe su razmatrane u vrhu tuzilastva Svedske i optuzbe su odbacene.On je nakon toga ziveo jos 40 dana u Svedskoj i od SUDA dobio dozvolu da napusti Svedsku.Onda je jedan politicar ponovo pokrenuo stvar jer su ga navodno te devojke kontaktirale.To samo znaci da je amerika izvrsila pritisak na Svedsku i raspisana je poternica.Mislim ipak da je britanski sud samostalan a on bi se po Svedskim zakonima branio sa slobode.Vesti nece stati jer nije on SAM.Tu je velika organizacija iza njega.

ken louč

07.12.2010. 20:01

bravo za najboljeg,drustveno savesnog i angazovanog reditelja a da ta njegova angazovanost nije,kao kod nasih patuljaka i robova narucena i placena od gospodara.ako je ken louč ponudio pomoć i stao na stranu onoga koji otkriva tajnu zvanicne istorije znanja razotkrivajuci i podrivajuci diskurs gospodara,onda se,mozda,i moze verovati u ideolosku nezavisnost doticnog.

Skeptik

07.12.2010. 20:17

I dalje mislim da je rec o manipulaciji i da iza njega stoje CIA i druge obavestajne sluzbe.Ove Gluposti koje taj Vilkins objavljuje su verovatno za cenzuru interneta posto sad imamo jos jednu "Teroristicku Organizaciju".U Svetu se desavaju Strasne stvari a stvarnost nije ni blizu kako to pise zuta stampa (Sve Novine) i sve Televizije.Ruski Betmeni i Robini su smesne price kao i sumnja SAD u Tursku vernost.Klinton je 1997 dao naoruzanje Turskoj da pobije milione Kurda.Price za siroke mase.

MMA Uppsala

07.12.2010. 22:59

"Smeta im puno istina ali ona uvek izlazi na povrsini pre ili kasnije!" Kako se kaze "nemaju cisto brasno u kesu". "Americka demokratija???????!!!!!!!!!"

Prepodobni Vladika

08.12.2010. 03:59

A ja mislio da je Svedska uzor sto se tice demokratije i standarda kad ono prc.  Medjutim kada je Bush organizovao rusenje bliznakinja kao povod za borbu protiv terorizma, Ameri su tada pod izgovorom terorizma promenili dosta ustavnih i zakonskih akata, sto je u svetu veoma mlako propraceno ali su oni povecali svoju dominaciju u kontroli i pracenju svakog stanovnika .Da li je i sada u pitanju slican scenario: Drzite Asanza dok ne uspostavimo totalnu kontrolu neta ?

koka

08.12.2010. 14:10

eto sta se desava coveku kada niko ne moze da mu telefonira i kaze sta sme a sta ne da objavi pa nasi novinari se toga ne plase krckaju svoju crkavicu,mozda im se desi da se jos malo ocesu i idemo dalje,mozemo mirno da spavamo eeee  bas smo se razbaskarili u ovoj demokratiji,vezi konja gde ti gazda kaze,a za to ti mozak i nije potreban ,ha,ha 

Dejan Dunic

08.12.2010. 15:34

Ako nekog zanima wiki na havajskom znaci brzo a leaks na engleskom pukotina ili curenje. Tako je postala kovanica Wikileaks.