Capital.ba

Povećana trgovinska razmjena između EU i Rusije

06.12.2010. / 18:16

BRISEL, Trgovinska razmjena između Evropske unije i Rusije povećana je za trećinu u prvih devet mjeseci ove godine u poređenju sa istim periodom 2009. i vrijedila je 174 milijarde evra, objavio je danas evropski statistički biro Evrostat.
Vrijednost trgovinske razmjene EU i Rusije je, međutim, u 2009. godini pala, prvi put poslije osam godina stalnog rasta, i to za 38 odsto u izvozu i 35 odsto u uvozu u poređenju sa 2008. Istovremeno je smanjen i trgovinski deficit Unije, koji je 2008. iznosio 73 milijarde evra, a godinu dana kasnije 50 milijardi.
U prvih devet mjeseci ove godine razmjena je doživjela preporod i izvoz iz EU u Rusiju povećan je sa 48 milijardi evra u 2009, na 61 milijardu u ovoj godini, dok je uvoz povećan sa 83, na 113 milijardi.
Kao rezultat ovoga, povećao se i trgovinski deficit EU, koji je u prvih devet mjeseci prošle godine iznosio 35 milijardi evra, dok je u ovoj godini za devet mjeseci dostigao 52 milijarde.
U prvih devet mjeseci ove godine, Rusija je bila treći trgovinski partner EU – poslije SAD i Kine, jer je sa šest odsto učestvovala u evropskom izvozu i 10 odsto u uvozu iz Unije.
Među članicama EU, Njemačka je ubjedljivo najveći izvoznik u Rusiju, sa 18,8 milijardi evra, odnosno 31 odsto ukupnog izvoza. Slijede Italija (5,6 milijardi), Francuska (4,4 milijarde) i Holandija (4,3 milijarde evra).
Njemačka je, takođe, i najveći uvoznik iz Rusije, sa 21,8 milijardi evra, odnosno 19 odsto ukupnog uvoza. Slijede Holandija (sa 15,9 milijardi), Poljska (9,7 milijardi), Italija (9,4 milijarde) i Francuska (9,1 milijardu evra).
Oko 85 odsto evropskog izvoza u Rusiju čine gotovi proizvodi, dok energenti čine skoro tri četvrtine uvoza. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!