Proveriće se sve odluke o sudijama

Srbija će preispitati proces izbora sudija tako što će razgovarati sa svima, i s onima koji su izabrani i s onima koji nisu, otkriva ministarka Malović za B92.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.12.2010.

16:16

Default images

Razgovori će biti obavljeni čim bude formiran stalni sastav Visokog saveta sudstva (VSS), što se očekuje do marta sledeće godine.

Iako pozdravljaju ideju, u Društvu sudija Srbije upozoravaju da bi se preispitivanjem izabranih sudija ugrozila stalnost sudijske funkcije, jer bi te sudije treći put morale da se dokazuju.

Svaka pojedinačna odluka o izboru sudija u Srbiji ponovo će biti preispitana nakon što se osnuje stalni saziv Visokog saveta sudstva, najavila je za B92 ministarka pravde Snežana Malović.

Prema njenim rečima, razgovaraće se sa svakim sudijom koji je učestvovao na konkursu, bez obzira na to da li je izabran ili nije.

“Biće preispitivanje odluka koje je doneo prvi saziv Visokog saveta sudstva. Mislim na sve odluke, mi smo sigurni u odluke koje smo donosili i nemamo problem da se one još jednom provere na osnovu principa koji postoje u međunarodnoj zajednici”, objašnjava Malovićeva.

Ministarka kaže da će se na taj način rasteretiti i Ustavni sud, jer će se žalbe koje su dobili smatrati prigovorima na odluku, pa će njihovo razmatranje preuzeti Visoki savet sudstva.

“Smatramo u dogovoru s Evropskom komisijom da tu odgovornost preuzme Visoki savet sudstva, da postoji dvostepenost, da se izjavljene žalbe smatraju prigovorom, prenesu se na VSS”, kaže Malovićeva.

“Svako pred stalnim sastavom VSS-a, koji će izabrati sama struka na neposrednim izborima, da svaki neizabrani sudija bude saslušan, kaže svoje argumente, i na osnovu toga će se doneti konačna odluka”, navodi ona.
Dragana Boljeviæ (Beta, arhiva)
U Društvu sudija Srbije upozoravaju ministarku da će revizijom kompletnog postupka sve sudije koje su izabrane na prošlogodišnjem konkursu treći put morati da se dokazuju.

Na taj način ugrožava se stalnost sudijske funkcije, kaže predsednica Društva sudija Dragana Boljević.

“Zašto insistitramo na stalnosti i da se ne radi ponovo reizbor? Zato što je stalnost sveta i da nijednoj vlasti - ni ovoj ni budućoj - ne padne na pamet da ponovo vrši neki reizbor. Time ponovo produbljuje politizaciju u pravosuđu, koja je evidentna i o kojoj se priča u Progres riportu (Izveštaju Evropske komisije)”, objašnjava Boljevićeva.

Reforma pravosuđa biće tema i posebne sednice Skupštine Srbije, koju je zatražila Liberalnodemokratska partija.

Na sednici neće biti donošeni nikakvi zaključci i preporuke, već će ona poslužiti da se poslanici iz prve ruke upoznaju sa primedbama koje je povodom reforme, a posebno povodom reizbora sudija, iznela Evropska komisija, ali i da čuju na koji način će te preporuke biti primenjene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: