Capital.ba

Rio Tinto nudi 3,5 milijardi dolara za Riversdale

06.12.2010. / 14:27

LONDON, Britansko-australijski rudarski div Rio Tinto ponudio je 3,5 milijardi dolara za kupovinu rudarske kompanije Riversdale uglavnom fokusirane na afričko područje, što bi moglo podstaknuti oštro nadmetanje ponudama za tog važnog proizvođača materijala za proizvodnju čelika.
Riov potez vjerovatno će podstaknuti oštro nadmetanje ponudama, budući da Riversdale ima koksare u Mozambiku koje bi jednog dana mogle podmirivati 5 do 10 odsto potreba svjetskog tržišta za tim ključnim materijalom u proizvodnji čelika. Neki analitičari smatraju brazilski Vale najizglednijim Rio Tintovim suparnikom za kupovinu Riversdalea, budući da već ima rudnike uglja blizu Mozambika. Među ponuđačima mogao bi se naći i indijski Tata Steel, Riversdaleov najveći akcionar.

Xstrata Plc, Anglo American i Peabody Energy takođe bi mogli biti zainteresovani. Za najvećeg proizvođača koksa BHP Billitona smatralo se da nije ozbiljno zainteresovan jer ima opcije razvoja poslovanja u Australiji. Četvrti po veličini akcionar, australijska investiciona firma LinQ Management, očekuje da će Riversdale biti meta žestokog nadmetanja, s obzirom na nedostatak kvalitetnih koksara i ogromnu potražnju za tim energentom iz Kine i Indije. “Nalazi se u pristupačnom dijelu svijeta a procjenjujemo da nudi i niz drugih prednosti zainteresovanim kupcima.

Nadamo se da će se u nadmetanje uključiti i drugi ponuđači“, rekao je direktor LinQ-a Clive Donner. Riversdale je potvrdio napise medija da je razgovarao o ponudi od oko 15 dolara po akciji, što bi grupi donijelo oko 3,5 milijardi dolara (točnije 3,48 milijardi dolara), samo šest odsto više od vrijednosti Riversdaleovih akcija pri zatvaranju 3. decembra, kako je to procurilo u britanskoj štampi. Firma je nagovijestila da pregovara i s drugim ponuđačima. Hina

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!