Capital.ba

Kinezi su poludjeli za zlatom

06.12.2010. / 7:50

PEKING, Američki finansijski stručnjak Patrick Chovanec na svom je blogu u maju ove godine primijetio snažan rast potražnje kineskih investitora za zlatom. Pripisao je to tada kineskom nekretninskom tržištu, u razmišljanju kako su se ulagači, nesigurni da će nekretnine nastaviti predstavljati pouzdano utočište, okrenuli zlatu. Mjesecima kasnije, njegovu je teoriju potvrdio i Wall Street Journal.

Chovanec smatra kako je upravo ovaj val potražnje za zlatom koji je došao iz Kine bio jedan od faktora koji je uvelike pridonio rastu cijene zlata od 27 posto ove godine.
Wall Street Journal piše kako su se te rekordne cijene zlata ove godine pripisivale svemu i svačemu – od briga zbog inflacije, do zabrinutosti za dolar. Rast se pripisivao svemu, ali nitko nije primijetio ‘slona u sobi’ – ogromnu zainteresiranost Kine za kupovinu zlata.

Kineska novinska agencija Xinhua objavila je kako je Kina uvezla 209 tona i 700 kilograma zlata u prvih deset mjeseci ove godine, što je uvelike nadmašilo predviđanja analitičara, koji su ostali iznenađeni ovim podatkom.

“Svi koji trguju zlatom znali su da je potražnja velika, ali nisu znali da je Kina u pitanju”, kazao je za WS Journal Jeff Christian, menadžer CPM Groupa.
Svjetski savjet za zlato (World Gold Council) procjenjuje da bi se potražnja Kine za zlatom mogla udvostručiti u narednih deset godina jer sve je veći broj ulagača koji cijeni ovo poznato investitorsko utočište.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!